Objašnjenje SPC: Nema opela ni za koga ko nije kršten

4216

VAJSKA: Narod je revoltiran odbijanjem sveštenika u Baču da sahrani troje dece koja su stradala u požaru u Vajskoj, a crkveni velikodostojnici kažu da je to u skladu s kanonima.

Odbijanje sveštenika SPC u Baču da održi opelo na sahrani troje mališana stradalih u požaru izazvalo je revolt građana Srbije, ali velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve kažu da je to u skladu s kanonima Crkve jer deca nisu bila krštena.

Vest o tragičnoj smrti osmomesečne Isidore, Nikole (2) i Nikoline (4) Ramadani iz Vajske kod Bača rastužila je celu Srbiju, a narod je s ogorčenjem odreagovao na informaciju da svešteno lice, uprkos molbama porodice, nije htelo da prisustvuje sahrani dece.

Dimitrije Kalezić, profesor i bivši dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, kaže da je to u skladu s pravilima Crkve.

– Opelo se obavlja samo za članove SPC. Dete koje nije kršteno nije član. Jednostavno, mora se biti član Crkve da bi se obavljali crkveni obredi.

Ta deca, nažalost, nisu tajnom krštenja uvedena u taj krug – objašnjava Kalezić i dodaje da ništa ne menja to što su u pitanju veoma mala deca, jer su, kako kaže, crkveni kanoni vrlo jasni u vezi s tim.

S njim se slaže i protojerej-stavrofor Branko Mitrović, paroh i starešina crkve u Žarkovu, koji ističe da je izuzetak moguć samo u slučaju da je nad detetom obavljeno znamenje.

– To je postupak koji se primenjuje neposredno nakon rođenja deteta. Ono tada dobija ime do krštenja i u slučaju smrti moguće je kratko opelo – objašnjava Mitrović.
Podsetimo, nesrećna deca stradala su rano u subotu, kad je u njihovom porodičnom domu izbio požar. Marija Ramadani, majka dece, u tom trenutku se nalazila u dvorištu, tridesetak metara od kuće, dok je otac Zoran bio na poslu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here