Upoznajemo Saru Radak

Vanserijski stonoteniserski talenat.

2074

ČELAREVO: Ona je po procenama stručnjaka trenutno stonoteniser broj jedan u svojoj generaciji u Srbiji. To je i potvrdila na nezvaničnom Prvenstvu Srbije prošle godine kada je osvojila prvo mesto u kategoriji do deset godina! Predstavljamo vam perspektivnu jedanaestogodišnju Saru Radak iz Čelareva i njenu ljubav prema stonom tenisu.

Beše prvo košarka

Sara je prvo trenirala košarku, a zatim je pre tri godine na predlog svoje učiteljice, sada i trenera Nade Banjac, probala sa stonim tenisom.

– Na času fizikog, primetila sam da je Sara vrlo brza, okretna, istrajna i borbena. Uvek bi u takmičenjima pobeđivala devojčice i ulazila u samo finale sa dečacima. Nije odustajala lako. Predložila sam njoj i roditeljima da dođe na jedan trening stonog tenisa, da proba, da vidi da li će joj se svideti. Drago mi je što sam, pokazalo je vreme, bila u pravu što se tiče Sare. Ona je vrlo uspešna i talentovana i po proceni stručnjaka trenutno broj jedan u svojoj
kategoriji u Srbiji – kaže trener Nada Banjac i dodaje da je na Sportskim igrama mladih u Splitu ove godine, Sara osvojila prvo mesto.

Sara nam je rekla da joj je u početku sve bilo pomalo čudno, ali joj se mnogo dopala loptica i mali reket od drveta i gume. Voli treninge i nije joj naporno da svako veče, izuzev vikenda kada je uglavnom na turnirima, trenira i po dva sata. Uzor joj je uspešna stonoteniserka Marija Galonja iz Čelareva. Slobodnog vremena ima malo, ali se ne žali. Voli životinje, ima kucu Hanu i jednog starog mačora. Kad god može, pomaže mami, baš kao kada je pre mesec dana mlela šljive za domaći pekmez. Od septembra je krenula u peti razred i kako kaže stiže da uči. Odličan je đak i najviše od predmeta voli fizičko i matematiku.

Dobro oseća lopticu

Trener Nada nam je rekla šta karakteriše Saru kao igrača. – Pre svega, jako je vredna, dobro oseća lopticu, ima mekoću zgloba i ruke što je jako važno, odlično prognozira kretanje i udarce protivnika, brza je i odličan server. Sada je vrlo važno da joj u narednom periodu podignemo još više kondicione sposobnosti. To ćemo uraditi, kao i do sada, uz pomoć Kluba sporta i rekreacije „Relaks“ iz Bačke Palanke koji će joj uraditi individulani plan treninga. U planu mi je da je sledeće godine odvedem u Izborni kamp u Mađarsku gde će se birati najperspektivnija deca Evrope. Ukoliko bi Sara bila izabrana, to bi značilo da ulazi pod patronažu Evropskog stonoteniskog Saveza i omogućilo joj da odlazi besplatno na sve njihove organizovane kampove, čak i u Kinu – kaže trener Nada i dodaje da je vrlo ponosna što je škola stonog tenisa u Čelarevu pravi rasadnik talenata i broj jedan u Srbiji.

Nada je inače već dvadeset i dve godine u ovom poslu i o njenom uspehu u radu sa čelarevskom decom najbolje svedoči pet evropskih medalja, jedna sa Svetskog kupa i 38 balkanskih i mnoštvo onih sa državnih prvenstava.

Sarini najveći uspesi u 2017.

Sara je učestvovala na brojnim državnim i međunarodnim turnirima (Nemačka, Mađarska…) i osvajala velika priznanja i medalje. Na Otvorenom prvenstvu u Sarajevu osvojila je čak tri pehara. Njeni najveći uspesi u 2017. godini su brojni. Prvo mesto na takmičenju u Bačkoj Topoli, (i u katagoriji pojedinačno i u kategoriji ekipno), na „Danima općine Privlaka 2017“ u Hrvatskoj, na Sportskim igrama mladih u Irigu, u Lovasu (Hrvatska), na Sportskim igrama mladih Srbija – završnica prvenstva Srbije u Beogradu, na Sportskim igrama mladih u Splitu – finalne igre i prvo mesto na Prvenstvu škole u Čelarevu. Drugo mesto na Zimskom otvorenom kadetskom turniru u Bečeju i na Otvorenom prvenstvu u Novom Sadu. Treće mesto na 15. Svetosavskom turniru u Novom Sadu, kao i na takmičenju Andro grand priks 2017 u Nišu. Zanimljivo je da je Sara čak petnaesti levoruki stonoteniser iz Čelareva, što je prednost posebno kod dubla.

Rekla nam je da bi volela da postigne velike uspehe. Na osnovu svega do sada osvojenog, mi zaista verujemo da hoće.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here