Direktori škola u Bačkoj Palanci odbijaju saradnju sa sindikatima

Član radne podgrupe, Stevan Jurić kaže da su direktori škola u obavezi da se sastanu sa predstavnicima sindikata, ali da to odbijaju

3370

BAČKA PALANKA: Prethodne nedelje pisali smo o svemu što se dešavalo u OŠ „Desanka Maksimović“. Učiteljica trećeg razreda je dobila otkaz. Roditelji su uspeli da je vrate u učionicu, pa je bez posla ostala ipak druga, jer je na jedno mesto morala da dođe učiteljica koja je postala tehnološki višak u OŠ „Vuk Karadžić“. Zakon je takav, to je jasno, ali postavlja se pitanje zašto se sve uradilo polovinom septembra kad su đaci već uveliko u klupama i zašto učiteljica iz Neština nije raspoređena u OŠ „Sveti Sava“ gde je postojalo jedno prazno mesto?

Član radne podgrupe, Stevan Jurić za BaP vesti kaže da zakon propisuje obavezu da se direktori i predstavnici sindakata pre početka školske godine sastanu i zajednički razmatraju listu tehnoloških viškova i listu slobodnih radnih mesta.

„Te podatke direktori škola su znali 14. avgusta do 17 časova jer su do tada morali da ih dostave i ministarstvu. Od 14. do 31. avgusta direktori škola su u obavezi da se sastanu sa predstavnicima sindikata. Mi godinama unazad pišemo direktorima škola u Bačkoj Palanci i tražimo takav sastanak, međutim oni sastanak ne žele, nego žele oni sami te viškove da rasporede“, kaže Jurić.

Učiteljica iz izdvojenog odeljenja u Neštinu je greškom OŠ „Vuk Karadžić“ tek 28. avgusta stavljena na listu tehnoloških viškova, ali Ministarstvo prosvete, svesno da direktori neće da sarađuju sa sindikatima, radnoj podgrupi je naložilo da i nakon prvog septembra raspoređuje viškove. Zato se došlo do 15. septembra.

„Činjenica je, da smo se sastali sa svim direktorima škola u Bačkoj Palanci polovinom avgusta, do ovoga sigurno ne bi došlo. To i jeste uzrok ovog problema – odbijanje direktora da sarađuju sa sindikatima“, istakao je naš sagovornik.

Pogledaj: Pobeda roditelja – učiteljica neće dobiti otkaz

Na naše pitanje zašto učiteljica iz Neština nije primljena u OŠ „Sveti Sava“ gde je na mesto učiteljice u boravku prošle nedelje primljena jedna učiteljica na određeno, Stevan Jurić kaže da radna podgrupa ne razmatra samo trenutna stanja u školama nego i za ubuduće.

Pogledaj: Učiteljica Dragana: Najviše me bole laži o meni

„Radna podgrupa je smatrala da je celishodnije da učiteljicu iz Neština pošalje u „Desanku Maksimović“ jer tamo su bila dva slobodna mesta, a u „Svetom Savi“ jedno. Pošto mi znamo za narednih šest godina po broju rođene dece koliko će biti i odeljenja, projekcije su takve da će već u junu sledeće godine to jedno mesto postati višak. Logično je da taj isti učitelj bude raspoređen na to radno mesto u boravku, a do tad u boravku radi učiteljica na određeno vreme. Da smo na to mesto primili učiteljicu iz Neština, sledeće godine bismo imali dva tehnološka viška“ rekao je Jurić i dodao da „ako je već neko hteo da misli o učiteljici prvog razreda iz „Desanke Maksimović“ koja je prošle nedelje dobila otkaz, mogla su dva direktora da se dogovore i da se ona rasporedi na to mesto u OŠ „Sveti Sava“.

Pogledaj: Direktor Miroslava Perak: Ko je u ovoj borbi pobednik? Niko!

Posao radne podgrupe je vrlo kompleksan i to nije nešto što može da se reši parcijalno. O svakom učitelju i odeljenju se posebno razmatra, jer svaka ishitrena i pogrešna odluka vuče za sobom još puno problema. Zato je, kako je i naš sagovornik zaključio, neophodna saradnja direktora i sindikata.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here