Potpuna obustava rada svih škola u Bačkoj Palanci!

Đaci u Bačkoj Palanci danas ne idu u školu zbog štrajka

3762

Sve osnovne i srednje škole u Bačkoj Palanci danas štrajkuju potpunom obustavom rada.


BAČKA PALANKA: Radi se o štrajku u kome, prema nezvaničnim informacijama, učestvuje i veliki broj osnovnih škola iz cele Srbije.

Štrajk na ovaj način u Srbiji je protivzakonit. Škole mogu da štrajkuju, ali samo skraćenjem trajanja časova. Ipak, iz Unije sindikata prosvetnih radnika poručuju da ih u ovom momentu nije briga za posledice.

Razlog sa ovakav stav je donošenje Zakona o javnim službama. Primena ovog zakona u prosveti značila bi mogućnost dobijanja otkaza na apsurdan način.

„Dođe vam kao profesorici, generacija koja je završila gimnaziju pre 20 godina i poklone bivšem razrednom starešini buket cveća, a ona dobije otkaz zbog neovlašćenog primanja poklona“, kaže za portal BaP vesti, član radne podgrupe, Stevan Jurić.

On dodaje da i u Čelarevu i Mladenovu škole štrajkuju potpunom obustavom rada, a u Obrovcu rade sa skraćenim časovima po 30 minuta. Ipak, nekoliko učitelja u osnovnim školama u Bačkoj Palanci ovom štrajku se nisu pridružili i danas redovno održavaju nastavu.

Prema nezvaničnim informacijama, u Nišu štrajkuje 39 škola, u Čačku 25 štrajkuje potpunom obustavom rada, a četiri sa skraćenim časovima.

Predstavnici sindikata iz Bačke Palanke uputili su se na protest koji je zakazan za danas u 11:30 ispred Vlade Srbije. Unija sindikata prosvetnih radnika javno će uputiti zahtev Vladi Srbije da se predlog novog Zakona povuće iz procedure.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here