Koliko u Bačkoj Palanci košta tegla domaćeg ajvara?

Da li se više isplati praviti domaći ili kupiti gotov ajvar? Izračunali smo za vas računajući cene namernica na pijaci u Bačkoj Palanci.

1263

Za domaćice koje su u dilemi da li je jeftinije da kupuju ili da pripremaju ajvar, pripremili smo kalkulaciju troškova proizvodnje jedne tegle ajvara.


Jedna od prvih asocijacija na početak jeseni je svakako priprema omiljenog srpskog namaza od paprike – ajvara. Savremeni način života uticao je da sve veći broj domaćica ovaj namaz kupuje. Probali smo da izračunama koliko nas košta tegla ajvara kada je sami proizvedemo i da li se isplati njegova priprema.

Postoje brojni recepti, koji se uglavnom dele na one u kojima se paprika bari ili peče. Postoje stavovi da je jedini pravi ajvar onaj od pečene paprike, dok je od barene ekonomičniji, odnosno dobije se više ajvara. Na osnovu provereno dobrog recepta za ajvar od barene paprike sa plavim patlidžanom, sastavili smo kalkulaciju njegove cene koštanja.

Recept za ajvar od barene paprike

Potrebni sastojci su:

  • 30 kg crvene paprike
  • 10 komada (oko 7 kg) plavog patlidžana
  • 3 l ulja
  • 900 ml belog sirćeta
  • 18 kašika šećera
  • 10 zrna bibera

Barenje paprike vrši se u tri ture po 10 kg, gde se u 3 l vode stavlja 6 kašika ulja, 6 kašika soli i isto toliko šećera, kao i 300ml sirćeta. Za barenje ove količine paprika, dovoljna je navedena količina vode i sastojaka. Za barenje nove ture priprema se nova smesa za barenje.

Kada se celokupna količina paprike obari, potrebno je da se sačeka da se ocedi. Kada se paprika ocedi, vrši se njeno mlevenje, za koje se obično koristi mašina za meso. Izmlevena paprika se prži i neprekidno meša, uz dodavanje ulja dok smesa ne postane vazdušasta. Prženje traje oko četiri sata.

Topao ajvar se stavlja u zagrejane tegle, koje se pune do vrha, koje se nakon zatvaranja prevrću naopako dok se ne ohlade. Od 30 kg paprike po ovom receptu dobija se 15 tegli od 750 ml.

Kalkulacija troškova proizvodnje

Crvena paprika: 60-80 din/kg * 30 kg = 1.800 din
Ulje: oko 140 din/l * 3 l = 420 din
Sirće: oko 60 din/l = 60 din
Šećer: oko 85 din/kg = (cena za ½ kg) 40 din
Biber: 10 din/kesica = 10 din
Plavi patlidžan: 70 din/kg * 7kg = 490 din
Drva (ako ih koristite) = 300 din
Ukupni troškovi: 3.120 dinara

* Napomena: Sve cene su trenutno aktuelne na bačkopalanačkoj pijaci!

Kao što smo pomenuli, od ove količine sastojaka dobijeno je 15 tegli ajvara od 750 ml. Do cene koštanja jedne tegle dolazimo na sledeći način:

  • 3.120 din/15 kom= 208,00 dinara po teglici

Ukoliko nemate ambalažu od prethodne godine, dodaćemo još troškove tegli:

  • 208,00 din + 15 din = 223,00 din.

Cene gotovog ajvara su različite u zavisnosti od proizvođača i prodavnica, ali se kreću od 170-270 dinara po tegli od 750 ml. Domaćice će ipak najbolje proceniti – da li je domaće uvek najbolje bez obzira na cenu ili ipak treba uštediti i na zimnici.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here