Gradimo mostove između generacija, za radost svakog deteta

0
2397
Foto: Vjera Đorđević

Danas je na platou u centru Bačke Palanke, u organizaciji Predškolske ustanove Mladost, održana centralna manifestacija povodom obeležavanja Dečije nedelje.


Ove godine ova manifestacija se obeležava od 02. do 08. oktobra, a moto ovogodišnje Dečije nedelje je Gradimo mostove između generacija, za radost svakog deteta.

Na programu je učestvovalo i nastupilo više od 400 dece iz bačkopalanačkih vrtića. Program je tradicionalno počeo himnom Predškolske ustanove, a na sebi svojstven način vodio ga je vaspitač Dragan Pandurov koji svojim zanimljivim i veselim najavama uvek zabavi kako decu, tako i sve prisutne.

Prvi je nastupio vrtić Bambi sa sve četiri jaslene grupe, horskim izvođenjem pesama Molimo za finu tišinu i Pile. Zatim tri grupe vrtića Pčelice 1. sprat sa koreografijom Moja baka pleše rokenrol. Nakon njih sledila je horsko-dramska tačka Bake i unuci vrtića Cvrčak u kojoj su nastupile tri grupe. Onda su doletele dve grupe iz vtrića Leptirić sa koreografijom Gore, dole. Nakon Leptirića, doletele su i Pčelice sa drugog sprata i izvele koreografiju Žaliću se. Četiri grupe iz vrtića Neven završile su ovaj program svojom koreografijom Prijateljstvo nema granice.

U skladu sa temom ovogodišnje Dečije nedelje, sve grupe u vrtićima sa svojim vaspitačicama uredili su i svoje panoe.

Na koji se način i kojim aktivnostima obeležava Dečija nedelja u vrtićima u Bačkoj Palanci?

„Trudimo se da imamo različite aktivnosti tokom cele nedelje koje su u skladu sa motom organizovane u našoj ustanovi. Sam moto kaže da se govori o vezi između starijih i mlađih i da su upravo deca ta veza koja spaja generacije. Na platou je bila centralna manifestacija i nastupala su mnoga deca iz naše ustanove. To nije jedini način kojim obeležavamo Dečiju nedelju, već tokom cele nedelje sve grupe imaju planirane aktivnosti zavisno od uzrasta dece. Odvija se i interakcija između grupa u samom objektu i iz različitih objekata. Odlaze jedni drugima u posete, organizuju se razne sportske, likovne, muzičke i plesne, recitatorske i takmičarske aktivnosti. Važno je istaći da se već tradicionalno u okviru Dečije nedelje u našoj predškolskoj ustanovi organizuju klasifikacione trke za ulične trke koje se održavaju povodom oslobođenja Bačke Palanke. U tim trkama učestvuju isključivo deca pripremnih predškolskih grupa“, rekla je Tatjana Stevanović, glavni vaspitač.

Foto: Vjera Đorđević

Tradicija obeležavanja Dečije nedelje u svetu i kod nas veoma je duga i meri se decenijama.

Dečija nedelja prvi put je obeležena 1934. godine, a od 1987. definisana je Zakonom o društvenoj brizi o deci. Tradicionalno se održava u prvoj sedmici oktobra, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na potrebe i prava dece i mladih u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihova prava da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.

Dragan Pandurov Foto: Vjera Đorđević

Program aktivnosti Dečije nedelje čini niz akcija na republičkom i lokalnom nivou širom Srbije, posebno se promoviše unapređivanje položaja dece u društvu, kao i pružanje podrške u finansijskom, socijalnom, zdravstvenom, kulturnom i obrazovnom smislu.

Dečija nedelja je prilika za afirmisanje drugarstva, različitosti, negovanje dečijeg stvaralaštva, poštovanje prava deteta kroz zajedničke aktivnosti dece, vaspitača, porodice i društvene zajednice. Kroz aktivnosti i sadržaje ostvaruju se dečija prava, uvažava individualnost svakog deteta i njegova potreba za igrom i stvaralaštvom.

Ciljevi Dečije nedelje su:

– skretanje pažnje najšire javnosti na prava i potrebe dece,

– ukazivanje na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti i ostvarivanju prava dece,

– prezentacija postignutih rezultata,

– ukazivanje na primere dobre prakse i probleme u ostvarivanju prava dece,

-podsticanje intersektorske saradnje u stvaranju uslova za poštovanje prava i optimalni razvoj svakog deteta,

– pokretanje inicijativa i novih akcija koje će doprinositi poboljšanju položaja dece u Srbiji i ostvarivanju njihovih prava.

Pogledajte kako je to izgledalo:

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here