Lešnik u ekspanziji

U Bačkoj Palanci održano predavanje o gajenju lešnika.

2169

BAČKA PALANKA: Ovo zanimljivo predavanje održali su u bačkopalanačkoj skupštinskoj sali predstavnici firme „AgriSER“ iz Alekse Šantića – Aleksandar Petrović, direktor razvoja, i Slobodan Pavlović, agronom konsultant.

Blizu 70 učesnika predavanja pozdravio je Miroslav Ivić, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, a zatim su gosti iscrpno i stručno govorili o gajenju lešnika. Uz pomoć video–bima pojašnjeni su uslovi za gajenje lešnika, počev od pripreme zemljišta i sadnje, preko navodnjavanja, đubrenja, sorti, rezidbe, bolesti i štetočina, pa sve do berbe i njegovog sušenja.

„Osnova svake, pa i proizvodnje lešnika je zemljište na kojem se obavlja njegova sadnja. Pre sadnje trebalo bi izvršiti hemijsku analizu zemljišta, kako bi se utvrdilo prisustvo azota, fosfora, kalijuma, kalcijuma, kao i humusa koji su u određenim procentima neophodni za normalan rast i razvoj lešnika. Raspored i razmak sadnje se bazira u zavisnosti od bujnosti sorte, plodnosti zemljišta, a sadnja se može obavljati na tradicionalan način– kopanjem rupa ručno, ali i uz pomoć mehanizacije, traktora i priključnih mašina“.

„Navodnjavanje lešnika, vrši se na dva načina – podzemno i nadzemno. U zasad lešnika unose se tri vrste mineralnih đubriva, azot, fosfor i kalijum. Količina „bačenih“ mineralnih đubriva zavisi od sastava zemljišta. Najznačajnije sorte lešnika su: Tonda Gentile delle Langhe, Tonda gentile Romana, Camponica, Nocchione, Barcelona i Tonda di Giffoni, Lunga di san Giovanni i Merveille de Bollwiller, koje su se u potpunosti prilagodile našim uslovima gajenja“, istakao je Slobodan Pavlović.

Na skupu održanom u Bačkoj Palanci posvećenom gajenju lešnika, bilo je reči o pravilnoj rezidbi, uzgojnim oblicima, kontroli izdanaka, mehaničkoj i hemijskoj kontroli korova, bakterijskim bolestima lešnika ali i njihovoj berbi i sušenju.

„Rezidba se obavlja zimi ili u proleće pod uglom od 45 stepeni, bez obzira da li se radi o biljki koja je po obliku stablašica, žbunasta vaza ili žbun. Alat mora biti sterilizovan posebno ako se radi rezidba različitih polja, sorti, odnosno ako se orezuje potencijalno inficirana biljka. Grane se ne smeju uklanjati lomljenjem, već samo orezivanjem čistim rezovima, a ostatke rezidbe nikako ne ostavljati u voćnjaku. Rezidba se može obavljati i uz pomoć mehanizacije. Kada je reč o kontroli korova i njihovom suzbijnju hemijskim putem, u prve dve godine herbicidi se ne smeju koristiti. U ovom periodu obavlja se mehanička obrada – u redu i međuredno. Od treće godine upotrebljavaju se herbicidi u redu, a vrši se i mehanička obrada – međuredno“.

Pogledaj: Nova Gajdobra: Svetlana Knežević o iskustvu gajenja lešnika

„Lešnik nije imun na pojavu štetočina. Najčešće ga napadaju stenice, lešnikov žižak, voćni sipac, eriofitne grinje, plamenjača. Sve ove bolesti suzbijaju se hemijskim putem. Pre sušenja plodova obavlja se njihovo čišćenje. Optimalan proces sušenja je na nižim temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa, a sprovodi se duže vreme“, naglasio je Aleksandar Petrović.

Pogledaj: Dobro planiranje i stalno učenje ključ uspeha

Nakon završenog predavanja Petrović i Pavlović, zadržali su se u kraćem neformalnom razgovoru sa sadašnjim, ali i budućim proizvođačima lešnika iz bačkopalanačke opštine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here