Bez pet organa pobeđuje rak

U Vojvodini od raka jajnika godišnje oboli oko 100 žena.

1034

Zahvaljujući terapiji iz donacije žene dobijaju bitku sa karcinomom jajnika. Lek se daje posle hemioterapije i tako se kod žena koje imaju BRKA mutaciju znatno odlaže progresija bolesti.


Ildiko Aranjoš (57) iz Bečeja i još 20 žena oporavljaju se od raka jajnika zahvaljujući novom leku koji je dobijen donacijom na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Nakon što joj je pet organa izvađeno zbog metastaze, ova terapija, koja deluje kod svih žena pozitivnih na BRKA mutirani gen, pomogla je Ildiki da rak jajnika pretvori u hroničnu bolest, sa kojom može normalno da živi i radi. Ona sada redovno uzima terapiju, vozi bicikl, čuva unuke i nada se dobrim rezultatima lečenja.

Jedan od najsmrtnosnijih kancera, koji najčešće nema nikave simptome, Ildiki je otkriven pre tri godine. Nakon što je naglo smršala, otišla je kod lekara i analize su ukazale na karcinom. Sa dijagnozom raka jajnika u odmaklom stadijumu, primljena je kao hitan slučaj u Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

„Odmah mi je rečeno da se ne zna da li ću preživeti. Intervencija je trajala više od devet sati i zbog metastaza su mi izvadili oba jajnika, matericu, slezinu, rep pankreasa, deo jetre i debelo crevo. Nakon toga mi je rečeno da postoji šansa da dobijem novu terapiju, ukoliko pripadam grupi žena pozitivnih na BRKA mutirani gen“, priča Ildiko Aranjoš.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, Ildiko je uradila detaljne analize na predlog doktora Aljoše Mandića. Tada se pokazalo se da ima BRKA mutirani gen i da će joj nova terapija pomoći.

NIJE UVEK NASLEĐENA
Žene sa mutacijama BRKA 1 ili BRKA 2 imaju od 30 do 70 odsto veći rizik za razvoj agresivne forme karcinoma jajnika. Prisustvo ove mutacije nije ograničeno samo na žene sa porodičnom anamnezom ili žene mlađeg životnog doba. Zbog toga se na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije može obaviti testiranje kako zdravih žena, tako i onih kojima je već dijagnostikovan rak jajnika.

 

Zajedno sa njom, još četiri žene u Vojvodini koje su BRKA pozitivne dobile su ovaj, inače, izuzetno skup lek u obliku kapsule, koji se pije dva puta po osam tableta dnevno. Prema rečima pacijentkinja, lek im je pomogao u lečenju ove podmukle bolesti, i zadovoljne su jer mogu da se leče kod kuće i informacije dobijaju telefonom.

„Već četiri meseca dobijam lek. Osećam se dobro, tumor markeri su na granici normale, metastaza na jetri se ne širi. Znam da imam neizlečivu bolest, ali se ne dam. I bez ovih organa može da se živi, evo ja sam dokaz“, kaže Ildiko.

U Vojvodini od raka jajnika godišnje oboli oko 100 žena i, prema rečima doktora Aljoše Mandića, najčešće se javljaju kada je bolest uznapredovala. Dok smo po broju obolelih žena izjednačeni sa evropskim prosekom, smrtnost je u Srbiji nekoliko puta veća upravo zbog kasnog obraćanja lekaru. Zahvaljujući ovoj donaciji, određenoj grupi pacijentkinja je produžen život.

„Lek se daje nakon završene hemioterapije. Na taj način se pacijentkinjama koje imaju BRKA mutaciju znatno odlaže progresija bolesti i produžava život“, kaže doktor Aljoša Mandić.

Iako je ovaj program završen 1. septembra, lekari Instituta za okologiju u Sremskoj Kamenici će pokušati da ponovo dobiju donaciju. Do tada, pacijentima je na raspolaganju tim lekara, psihologa i organizatora kulturnih događaja koji pokušavaju da im boravak na Institutu olakšaju što je više moguće.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here