Put od Bačke Palanke ka Novom Sadu zreo za rekonstrukciju

Možemo li uskoro očekivati rekonstrukciju puta Bačka Palanka-Novi Sad?

2707

Predsednik Opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica, obavestio je medije da je na adresu Igora Mirovića, predsednika Vlade AP Vojvodine, ova opština uputila Inicijativu za rekonstrukciju deonice državnog puta IB broj 12 koji prolazi kroz Novi Sad, Bački Petrovac i Bačku Palanku.


Još ranije su privrednici tražili od nadležnih u Opštini da razgovaraju sa nadležnima u Pokrajini i Republici na ovu temu, jer je postojeći put u lošem stanju. Jedan projekat je već bio urađen 2008. godine, puno se pričalo i pisalo, ali se sve na tome završilo.

„Prema analizama stručnih službi i u komunikaciji sa zainteresovanim subjektima, pre svega privrednicima, zaključeno je da rekonstrukcija bivšeg magistralnog puta M-7, a sada državnog puta Bačka Palanka – Futog (Novi Sad) predstavlja jedan od osnovnih uslova bržeg razvoja opština Bačka Palanka i Bački Petrovac, ali i Novog Sada“, kaže se, pored ostalog u tekstu Incijative bačkopalanačke lokalne samouprave.

Dalje se napominje da ova deonica nije bezbedna za odvijanje motornog saobraćaja niti je uslovna za odvijanje saobraćaja prema standardima, kategoriji i rangu koji ima. Ovaj putni pravac po svim strateškim dokumentima, prostornim planovima, određen je kao jedan od glavnih pravaca u regiji, a deonica, pošto je državni put, u nadležnosti je Javnog preduzeća „Putevi Srbije“.

Stručnjaci kažu da je ovaj putni pravac jedan od najstarijih i među prvima je bio put sa tvrdim kolovoznim zastorom. Nadležni u lokalnoj samoupravi kažu da se godinama traži proširenje puta i sanacija oštećenog kolovoza, ali to kaže i privreda koja se žali na velike troškove zbog sporog i nebezbednog transporta. Veliki broj Palančana i Petrovčana svakodnevno raznim povodima i potrebama mora da putuje u Novi Sad, gde su škole, fakulteti, porodilište, bolnice, radna mesta, kulturne institucije, sportski događaji…

Milijarda ne bi bila dosta

Predračunska vrednost za rekonstrukciju, te 2008. godine, iznosila je 936,568 miliona dinara, piše u Inicijativi. Ta cena podrazumevala je odvijanje mešovitog saobraćaja, na jednom kolovozu sa dve saobraćajne trake, da se kolovoz sa 5,9 proširi na 7,7 metara. Po računici iz 2008. godine, a evro je tada vredeo 83,97 dinara, rekonstrukcija puta po jednom kilometru iznosila bi 517,448 evra.

Stručnjaci kažu da bi sada ova investicija iznosila okvirno 1,39 milijardi dinara. Ako bi se prihvatila ova ideja, moralo bi se izvršiti definisanje novog Projektnog zadatka u skladu sa važećom planskom i tehničkom dokumentacijom, a za rekonstrukciju deonice od Bačke Palanke do Futoga (Veternika – Novog Sada). Potrebno je, kažu stručnjaci, izraditi novu projektno tehničku dokumentaciju u skladu sa novim zakonima i propisima koji definišu ovu oblast, ali bi mogao i da se iskoristi postojeći projekat iz 2008. godine.

Širina puta na nekim delovima je neuslovnih 5,80 metara, navodi se u tekstu Inicijative, i sam kolovoz je u lošem stanju sa velikim brojem udarnih rupa koje se sezonski popravljaju. Taj pravac je i najbliža veza Novog Sada sa granicom sa Hrvatskom, a ovaj prelaz Bačka Palanka – Ilok, preko dunavskog mosta, sve je frekfentniji. U špicu turističke sezone, tokom jula i avgusta, nisu retke situacije da se sa Batrovaca, zbog ogromnih gužvi, saobraćaj usmerava na ovu deonicu. Povećan je i broj biciklista iz cele Evrope koji idu rutom Novi Sad – Bačka Palanka – Ilok – Fruška gora.

Pre skoro jedne decenije urađen je „Glavni projekat poboljšanja magistralnog puta M-7, deonica: Bačka Palanka – Futog u dužini od 21,555 kilometara“. Projekat je uradilo AD „Centar za puteve Vojvodine“, a investitor je bilo JP „Putevi Srbije“. Palančani kažu da se u njihovoj arhivi i danas nalazi ovaj projekat, a to potvrđuje da je bila potreba i da je uvažena inicijativa korisnika ovog puta, ali da do danas realizacija projekta nije početa.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here