Fizička aktivnost – čuvar zdravlja dece (VIDEO)

Da li su deca u Bačkoj Palanci dovoljno fizički aktivna?

1404
BAČKA PALANKA: Redovno bavljenje sportskim aktivnostima kod dece doprinosi boljem raspoloženju, poboljšanju kvaliteta sna, razvijanju zdravih navika, a samim tim i boljem uspehu u školi. Rekreativno bavljenje sportom preporučuje se svima, najvažnija je volja i upornost.

Odvojite decu od kompjutera i objasnite im koliko je fizička aktivnost bitna za njihovo zdravlje. Fizički neaktivna deca često su bolesna, gojazna, depresivna i sklona rizičnom ponašanju.
“Imamo dece koja imaju funkcionalne deformitete, radimo sa njima korektivnu gimnastiku. Uglavnom se baziramo na usvajanje motoričkih kretnji, na jačanje mišićnih grupa. Akcenat je na kifozi, pošto je to veliki problem, mišići leđa. Deca dugo sede ispred televizora ili gledaju nešto na tabletu. Radimo manipulaciju rekvizitima, pa će im biti lakše kada počnu da se bave nekim konkretnim sportom“, kaže Momir Jovanov profesor fizičkog vaspitanja.
San mnogih devojčica je da budu balerine. Neke se na to i odvaže, pa u najranijem uzrastu obuju baletanke. Kroz igru, muziku i prve koreografije, devojčice se upoznaju sa osnovama baleta. Ozbiljno učenje počinje tek kada dete napuni deset godina i krene u nižu baletsku školu.
“Niz vežbi čini dete zdravim. Dete prvenstveno treba da bude srećno, jer svako srećno dete je zdravo. Kroz balet se bavimo aktiviranjem druge grupe mišića, koji nisu aktivni tokom redovnih dnevnih aktivnosti“, navodi Ana Andrejić instruktorka baleta.
“Karate, kao i druge borilačke veštine, pruža mnogo više od onoga što se vidi na sportskim borilištima, jer nadmetanje je samo jedan segment. Pravilan razvoj, držanje tela, motorika, gipkost, pokretljivost, brzina, mnogo su važniji“, ističe Zoran Poznanov koji se karateom bavi već 21 godinu.
“Ima dosta dece koja dođu sa poteškoćama, poput skraćenih tetiva, iskrivljene kičme, kukova, stopala. Kroz vežbe istezanja, pokušavamo da to regulišemo“, dodaje on.
Redovna fizička aktivnost najbolji je čuvar zdravlja i doprinosi boljem raspoloženju. U Bačkoj Palanci ima dosta sportskih terena, na kojima se uz dobru volju, građani besplatno mogu baviti nekim sportom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here