Poznati dobitnici Oktobarske nagrade

Zasedala Skupština opštine Bačka Palanka

2327

BAČKA PALANKA: Odbornici Skupštine opštine su na redovnom zasedanju u četvrtak doneli Odluku o dobitnicima Oktobarske nagrade za 2017. godinu.

Oktobarska nagrada se ove godine u vidu zlatne značke dodeljuje pojedincima Miti Plavšiću u oblasti poljoprivredne proizvodnje i ostvarivanja značajnih rezultata u uzgoju stoke i proizvodnji mleka, kao i Nikoli Ćiriću iz Udruženja odgajivača sitnih životinja „Golub“ za doprinos razvoju golubarstva u opštini Bačka Palanka.

Dobitnici najznačajnijeg opštinskog priznanja u vidu plakete su Mesna zajednica „Stari grad“ za doprinos unapređenju i razvoju mesne zajednice i očuvanje tradicije i običaja Stare Palanke, kao i „Kovis BP“ za ostvarivanje značajnih rezultata u proizvodnji kućišta za ležajeve u železnici.

Donete su i odluke o uspostavljanju saradnje između Opštine Bačka Palanka i grada Bejhaj u Narodnoj republici Kini, kao i sa Opštinom Klin u Ruskoj Federaciji. Saradnjom sa gradom Bejhaj u kineskoj pokrajini Gunagsi omogućeno je stvaranje čvršćih veza između ovih lokalnih samouprava kroz međusobnu saradnju u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, turizma i sporta.

„Ovom sporazumu je prethodila i poseta Asocijacije kineskih privrednika gde smo razgovarali o mogućoj saradnji u narednom periodu. Gosti iz Kine su tada izrazili veliku želju da sarađuju sa našom Opštinom, a o ovom sporazumu su obavestili svoju ambasadu u Beogradu i nadležne institucije u Kini“, rekao je predsednik SO Bačka Palanka, Mita Lačanski.

Slično je i sa uspostavljanjem saradnje između Bačke Palanke i Opštine Klin u Moskovskoj oblasti u Ruskoj Federaciji. Prema rečima Darka Božovića, izvestioca po ovoj tački, saradnjom sa ruskom Opštinom Klin bi obe sredine imale koristi u mnogim sferama.

„Naša delegacija je pre nešto više od mesec dana posetila grad Klin gde smo primljeni na najvišem nivou, a gradonačelnik ovog grada će sa svojim saradnicima posetiti Bačku Palanku za naš Dan opštine“, izjavio je Božović.

Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti

Odbornici bačkopalanačke skupštine su usvojili Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti koja je namenjena lokalnim samoupravama. Potpisivanjem ove povelje lokalne samouprave se obavezuju da će slediti principe rodne ravnopravnosti i sprovoditi odredbe propisane poveljom u svojim sredinama. Potpisnice pripremaju Akcioni plan koji će odrediti prioritete, aktivnosti i sredstva potrebna za njegovo sprovođenje. U ovoj odluci se još dodaje da su lokalne vlasti najpogodnije su za borbu protiv neravnopravnosti, za promovisanje ravnopravnog društva, kao i za preduzimanje konkretnih koraka ka postizanju ravnopravnosti između žena i muškaraca.

U izveštaju o radu Predškolske ustanove „Mladost“ za školsku 2016/17. stoji da je akcenat stavljen na opremanje svih objekata i vaspitnih grupa adekvatnim sredstvima i opremom koji doprinose kvalitetu vaspitno-obrazovnog rada. Pod tim se podrazumevaju didaktički materijal i oprema, igračke, sredstva za rad, stručna literatura, tehnička roba i tako dalje. U školskoj 2016/17. su otvoreni i novi objekti u sklopu PU „Mladost“ i to „Bambi“ u Bačkoj Palanci, tzv. „Belo zabavište“ i vrtići „Poletarac“ u Tovariševu i „Pingvin“ u Despotovu. Takođe, po prioritetima su izvođeni radovi na tekućem održavanju objekata, kao i prema nalozima sanitarne inspekcije na vrtićima „Leptirić“, „Sveti Sava“, „Bubamara“, „Pčelice“, „Maslačak“ i „Neven“.

Prosvetni inspektor u Opštinskoj upravi, Renata Đurić je pred odbornicima iznela informaciju o stanju bezbednosti učenika u školama i Predškolskoj ustanovi „Mladost“ u našoj opštini u školskoj 2016/17. godini.

„Nažalost, od 16 obrazovnih ustanova četiri nam nisu dostavile podatke koji su obrađeni. Ukupno smo u prošloj školskoj godini imali 50 slučajeva procesuiranog vršnjačkog nasilja. U okviru zakonskih okvira i Pravilnika, škole i ustanove su sve uradile od onoga što im je zakonom naloženo kako bi delovali preventivno. Nekako tu prevenciju nigde ne spominjemo, a mislim da je ona možda i od suštinskog značaja. Škole, dakle, imaju u svojim godišnjim planovima organizovanu preventivnu mrežu u skladu sa zakonom“, istakla je ona.

Sadašnji komandir Policijske stanice u Bačkoj Palanci, Nebojša Buha je prošle školske godine bio zadužen za bezbednost učenika i na prethodnom Aktivu direktora istakao da je u 2016/17. školskoj godini bilo 20 odsto manje kriminalnih radnji od strane učenika i da su prekršajne radnje u blagom padu, što je u svakom slučaju dobro.

„Međutim primedba pripadnika policije sa terena je vezana za Tehničku školu „9. maj“ gde je prisutan najveći broj problema sa narkoticima, ne zato što je to najgora škola i što se tamo nešto pogrešno radi, već iz razloga što je ona otvorena i u nju se može ući iz dvorišta Kulturnog centra i pogodna je za neprimerena okupljanja“, izjavila je prosvetni inspektor Renata Đurić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here