Geronto centar Bačke Palanke u boljem ambijentu

"Korisnicima Centra ovo je lepo mesto za život".

375

BAČKA PALANKA: Kada je nedavno, a na Međunarodni dan starih osoba, pokrajinski premijer, Igor Mirović posetio Gerontološki centar u Bačkoj Palanci, imao je šta da vidi i mogao je da odahne jer ima bar jedan razlog za brigu manje. Sve su prostorije blistale, a korisnici domskih usluga veoma su zadovoljni.

Direktor Centra, dr Milan Bajić je objasnio da ima još nešto malo da se dotera, pa da njegovo „preduzeće“ bude jako blizu dobijanja nulte licence u svom delokrugu rada.

Ta ustanova, osnovana 1990, imala je na početku skromnih 20 mesta za smeštaj seniora, službu za negu i pomoć u kući, te Domsko odeljenje pri Centru za socijalni rad. Već od maja sledeće godine, zbog prihvata velikog broja izbeglica, izgrađen je zaseban objekat za još 80 osoba. Geronto-centar zvanično je formiran 2008, pošto je novcem iz republičkog budžeta tokom prethodne dve godine podignuta nova zgrada. Parama Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 2015/6. u dvorištu ustanove izgrađeni su pride Prihvatilište i Dnevni boravak.

„Kapacitet doma je 110 mesta, ali trenutno brinemo o 118 korisnika“, objasnio je dr Bajić. „Zapravo, 111 je u samom domu, dok je sedam smešteno u Prihvatnoj stanici i tako će biti do otvaranja Prihvatilišta. Ono ima sedam soba s 15 mesta, dok je Dnevni boravak predviđen za 15 korisnika, ima bioskopsku salu, mini-kuhinju, prostoriju za radne aktivnosti i tri kancelarije. Naša Služba za dnevne usluge pruža usluge pomoći u kući za 11 korisnika, a nege za 25. Ukupno je 38 zaposlenih, od čega su osam zdravstveni radnici. Klubovi za invalidna i stara lica, otvoreni u Pivnicama, Mladenovu, Čelarevu, Novoj Gajdobri i Tovariševu, već okupljaju 488 članova“.

Mirović je, dolazeći, doneo i prigodne poklone, ali nije se kući vratio bez darova. Jer bakice i dekice stvaraju razne ručne radove, te druge sitnice i krupnice, kao što su i veoma maštovite maske, kakve je dobio i Mirović. Održavaju se često u njihovoj kući brojne manifestacije, ne samo tokom tradicionalne „Sunčane jeseni života“, turniri u boćanju i dominama, gostuju pevačke grupe, organizuju se druženja s decom i vršnjacima iz drugih domova, veselja uz muziku, dodeljuju nagrade najkreativnijima, pa i najlepšim stanarima ustanove. A oni kažu da je, iako je iz godine u godinu sve više ležećih i slabije pokretnih korisnika, to lepo mesto za život, a ne samo umiranje, kako neki, dok ne dođu među njih, misle.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here