Dokumenti državnih organa od sada na jednom sajtu

764

Nacionalni portal otvorenih podataka centralno je mesto na kojem će biti objedinjeni podaci državnih organa i stavljeni na raspolaganje građanima, privatnom i nevladinom sektoru.


Kako pišu „Novosti“, on trenutno sadrži 136 otvorenih podataka osam državnih organa, grupisanih u 45 skupova i šest tema i odnedavno je dostupan građanima.
Tržište otvorenih podataka, samo na teritoriji Evropske unije, procenjuje na 43 milijarde evra. Ovaj projekat jedan je od prioriteta u radu Vlade, koja će, sa Kancelarijom za IT i e-upravu, nastaviti da podržava uključivanje svih državnih organa u njega, sve dok se na portalu ne budu u kontinuitetu objavljivali podaci.
U ovom času jedan od prioriteta je i obezbeđivanje zakonskog okvira.
„U Srbiji ima oko 300 organa državne uprave i lokalne samouprave koji imaju ogromne setove podatka. Njihovo otvaranje nosi ogroman potencijal, koji bi mogao potpuno da izmeni ekonomsku sliku naše zemlje. Potrebno je samo da pronađemo način da ga pustimo u rad – to ćemo učiniti uključivanjem državnih institucija, građana i civilnog društva u ovaj važan proces“, kaže direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.
Osim pretraživanja i preuzimanja, korisnici na portalu mogu da diskutuju o podacima ovih državnih institucija i prate njihove aktivnosti.
Na portalu se neće objavljivati podaci koji sadrže lične ili tajne informacije.
Pogledajte portal OVDE.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here