Napredak Srbije u transplantaciji organa

Primera radi, prošle godine bilo je ukupno 14 donora, a transplantirano je 22 bubrega, 8 jetri i 6 srca.

583

Ovogodišnji Evropski dan donora, koji se obeležava širom kontinenta, Republika Srbija dočekuje sa ohrabrujućim podacima – u 2017. godini znatno je povećan broj donora i broj obavljenih transplantacija u odnosu na prethodnu godinu.


Ministarstvo zdravlja je i ovom prilikom zahvalilo svim donorima i njihovim porodicama na velikoj humanosti i pomoći ljudima kojima je transplantacija spasla i produžila živote.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja, u Srbiji je, od početka 2017. godine do danas, bio 31 donor, a ukupno je urađeno 70 transplantacija, i to 48 bubrega, 17 jetri i 5 transplantacija srca.

transplantacija organa transport kutija bubreg jetra

Primera radi, prošle godine bilo je ukupno 14 donora, a transplantirano je 22 bubrega, 8 jetri i 6 srca.

Kako je do kraja godine ostalo više od dva meseca, Ministarstvo zdravlja sa pravom očekuje da se ovogodišnji pokazatelji o broju donora i transplantacija dodatno povećaju, a 2017. godina približi i prestigne po broju transplantacija rekordne, do sada, 2010. i 2013. godinu.

Ministarstvo zdravlja kontinuirano ulaže napore da se obezbede svi adekvatni preduslovi za razvoj donorstva, od izrade jedinstvene liste primalaca, izrade novog Zakona o transplantaciji, koji predviđa pretpostavljenu saglasnost, uvođenja dodatnih dežurstava, uvođenja novih lekova i savremenih procedura u ovoj oblasti kao i obezbeđivanja mogućnosti za dodatno usavršavanje zdravstvenih radnika.

Srbija danas ima izuzetno stručne transplantacione timove u referentnim zdravstvenim ustanovama, koji svakoga dana, uz apsolutnu posvećenost i predanost ovom poslu, obavljaju transplantacije i spašavaju živote naših građana.

Navedeni podaci ukazuju na to da je Srbija na dobrom putu za članstvo u Eurotransplantu, da smo dostigli nivo opremljenosti i stručnosti da možemo da ispunjavamo izuzetno stroge kriterijume ove organizacije da postanemo njihovi partneri ali i to da je naše zdravstvo, do pre nekoliko godina ubedljivo najslabije rangirano u Evropi, danas značajno uznapredovalo.

Istovremeno, možda i najvažnije, to je i potvrda da je danas u našem društvu svest o značaju donorstva na značajno višem nivou. Ali još uvek ne na dovoljno visokom, stoga i ovom prilikom Ministarstvo zdravlja apeluje na sve građane Srbije da budu svesni da je transplantacija za neke pacijente jedini način lečenja i da svako od nas, naših najdražih, može da bude u toj situaciji, odnosno da su mnogo veće šanse da nama zatreba neki organ, nego da budemo donori.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here