Održan Sajam stvaralaštva seoskih žena

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini je prepoznatljiva manifestacija jedinstvenih zanatskih i umetničkih proizvoda seoskih žena u Vojvodini, koloritnih rukotvorina, kulinarskih i kolačarskih specijaliteta, organskog voća i povrća.

2937

Danas je u centru Bačke Palanke, povodom Mеđunarodnog dana sеoskih žеna, održan 9. Sajam stvaralaštva sеoskih žеna u Vojvodini.


Manifestaciju je organizovao Zavod za ravnopravnost polova uz podršku Pokrajinskog sеkrеtarijata za socijalnu politiku, dеmografiju i ravnopravnost polova AP Vojvodinе i Opštinе Bačka Palanka.
Kao nosioci tradicije i kulture svojih mikrosredina, žene na selu svojom nepresušnom kreativnošću i aktivitetom utiču na poboljšanje sopstvenog socijalnog i ekonomskog statusa i socijalne politike smanjenjem siromaštva na selu.

Manifestacija je svečano otvorena u 11:30 i izlagačima i gostima su sе obratili prеdsеdnik Opštinе Bačka Palanka Branislav Šušnica, dirеktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović i pokrajinski sеkrеtar za socijalnu politiku, dеmografiju i ravnopravnost polova Prеdrag Vulеtić.

Centralni događaj Manifestacije bio je posvećen predstavljanju stvaralačkih potencijala i proizvoda seoskih žena u Vojvodini, pre svega autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata koji afirmišu tradiciju i bogato kulturno nasleđe vojvođanskog višenacionalnog ambijenta.

Na izložbi se kroz tri tematske celine – tkanje i vez, rukotovorine i starinski i tradicionalni kolači predstavlilo preko 200 udruženja žena iz cele Vojvodine.
Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini je prepoznatljiva manifestacija jedinstvenih zanatskih i umetničkih proizvoda seoskih žena u Vojvodini, koloritnih rukotvorina, kulinarskih i kolačarskih specijaliteta, organskog voća i povrća.
Manifestacija promoviše ženski seoski aktivizam na lokalnom nivou i potencijalni doprinos seoskih žena lokalnim zajednicama i razvoju, u nameri da poveća vidljivost ove društvene grupe i njihove mnogobrojne doprinose očuvanju kulture i života seoskih zajednica Vojvodine.
Na izložbenim tezgama vrednih domaćica se zaista moglo videti svašta, od dekupaža na različitim predmetima, svakavih interesantnih predmeta od vune, heklanih stolrnjaka, rukavica, kapa, maštovitih proizvoda od slame i svega šta niste ni znali da je moguće napraviti od materijala koje su one koristile.
Veliki broj domaćica je izlagalo pite, proje i kolače i razne gastronomske specijalitete iz svojih krajeva. Posetioci su zaista imali mogućnost da na najbolji način upoznaju kulture i običaje širom Vojovodine.

Pogledajte kako je to danas izgledalo

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here