Žene sa sela od svog rada mogu dobro da zarađuju

1490

Deveti Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, održan je u centru Bačke Palanke uoči 15. oktobra, Međunarodnog dana seoskih žena. Svoje rukotvorine, predstavilo je preko dve stotine udruženja žena iz cele Vojvodine.


Cilj manifestacije je predstaviti ženski aktivizam na lokalnom nivou, afirmisati potencijale i veštine žena iz ruralnih područja Vojvodine i ukazati javnosti na njihove privredno-ekonomske i turističke kapacitete.

“Bavimo se tkanjem, zapravo motivima staparskog ćilima. Trudimo se da staparski ćilim ne padne u zaborav“, kaže za RTV Mira Kovačević iz Stapara.

“Veoma je bitno da se mi žene povežemo sa ostalim udruženjima, da vidimo šta drugi rade. Važno je da žena ima taj osećaj da može sama da zaradi i da doprinese kućnom budžetu“, ističe Tanja Ajeti iz Rakovca.

“Žene sa sela veoma su skromne i često ne znaju da je to što one rade veoma vredno. Mi smo tu da im ukažemo na činjenicu da, ako se dobro organizuju, od svog rada mogu lepo i da žive“, naglašava direktorka pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, pozvao je privrednike iz Vojvodine da se do 15. novembra jave na konkurs sekretarijata i da zaposle žene žrtve nasilja.

“Svi poslodavci koji zaposle žene koje su pretrpele bilo koji vid nasilja, od strane sekretarijata dobiće godišnju bruto platu, za svaku zaposlenu ženu“, istakao je Vuletić.

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, završen je nastupom kulturno-umetničkih društava.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here