Održan kontinuitet uspešnih izložbi

Kinološko društvo "Elit"

1633

U Bačkoj Palanci, 7. oktobra održan je šesti Elit dog fest na gumenim terenima Sportsko-rekreativnog centra „Tikvara“.


BAČKA PALANKA: Predsednik Kinološkog društva „Elit“, Goran Karanović je sumirao utiske sa izložbe pasa.

„Manifestacija je bila uspešna, protekla je bez incidenata, a na ruku su nam delimično išli i vremenski uslovi, bilo je hladno, ali bez kiše. Bilo je dosta izlagača, s obzirom na situaciju u zemlji, gde je na izložbama opao broj pasa, ali mi smo uspeli da održio kontinuitet, tako da se ove godine takmičio 221 pas. Imali smo, pored domaćih, određen broj izlagača iz inostranstva, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, BIH, Slovenije, a najudaljeniji u Evropi je došao sa severa Švedske, dok nam je jedan pas stigao čak iz Atlante u SAD.

Moram dodati, da je Srbija jedina zemlja u okruženju koja spada u visoko rizične zemlje na besnilo (iako već godinama unazad nije zabaležen ni jedan zaražen pas), tako da su psi izlagača iz inostranstva morali da prođu TITAR test na besnilo. Od eminentnih ljudi iz Kinološkog saveza Srbije i Vojvodine dobili smo izuzetno dobre ocene, a u gostima su nam bili i stručnjaci koji nas predstavljaju u Briselu. Ohrabreni, aplicirali smo za dobijanje CACIB-a i nadamo se da će nam biti odobren.

Da razjasnimo i razliku između CAS-a i CACIB-a, SAS je titula i predstavlja kandidaturu za nacionalnog šampiona, a CACIB je titula kojom pas stiče kandidaturu za internacionalnog šampiona. Na manifestaciji smo imali sedam vrhunskih sudija. Kinološko društvo „Elit“ stalno potencira uključivanje dece u manifestaciju, njihovu animaciju u kinologiju, koja je lepa, zna se da je pas najverniji prijatelj čoveka i on bezuslovno iskazuje ljubav prema vlasniku, a posebno prema deci i donosi radost svakoj kući i porodici. Ove godine su nam u organizaciji mnogo pomogli i invalidi“.

Prva tri najlepša psa u kategoriji mladih četvoronožaca su: ruski hrt Mikojan, vlasnika Miloša Stanojeva iz Novog Sada; buldog Goldenbul tajfun, vlasnika Todora Vukadinova iz Bačkog Gradišta i lagoto romanjolo Il Manajo Malatesta, vlasnika Borislava Sovilja iz Čelareva. Kod odraslih pasa, titulu najlepšeg poneo je beli švajcarski ovčar Hejdi od Semberije, vlasnika Radeta Pajića iz Bijeljine; potom sledi već pomenuti buldog Goldenbul tajfun i špic pomeranac Hip-Hop Mejzenhof vlasnika Maje Jojić iz Petrovaradina.

„Zahvaljujemo se predsedniku opštine Branislavu Šušnici, koji je otvorio manifestaciju, Sportsko-rekreativnom centru „Tikvara“ na ustupljenom prostoru, OŠ „Sveti Sava“ čija deca su nam priredila izložbu slika, TOO Bačka Palanka na ustupljenim tendama, „Podunavlju“ na paketima, i svim ostalim sponzorima i prijateljima jer nam je svaka pomoć bila dragocena“.

Pored predsednika KD „Elit“, Gorana Karanovića, Biljana Bjekić je bila vođa izložbe, a koordinator manifestacije je bio Đorđe Radović.

Na kraju, Goran Karanović otkrio je jedno pogrešno ponašanje čoveka prema psu: „Nikada nemojte počinjati upoznavanje sa životinjom tako da je milujete po glavi. Pas taj pokret od gore posmatra kao vašu težnju da dominiranjem, a to ne prihvataju svi. Radije ga pomilujte sa donje strane njuške ili po grudnom košu, on će to posmatrati kao vašu ponudu za prijateljstvo“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here