Počele jesenje aktivnosti

CTKU „Kosta Abrašević“

1356

BAČKA PALANKA: O aktuelnom trenutku, o dešavanjima u proteklom mesecu i o budućim aktivnostima u Centru za tradicionalnu kulturu i umetnost „Kosta Abrašević“, govorila je sekretar društva, Ljiljana Žihlavski.

„U septembru mesecu nova sezona u CTKU je počela radno. U Subotici, 8. septembra, imali smo „Zavičajne dane“, gde je prvi ansambl nastupio sa jednom koreografijom, a 16. septembra naš centar je uzeo učešće u manifestaciji „Dunavski vez“.

„U oktobru smo u okviru „Dečije nedelje“, ugostili decu iz OŠ „Sveti Sava“ i u našim prostorijama su sa njima rađene radionice, predstavljena je narodna tradicija, konkretno narodne igre, potom smo imali predstavljanje znakovnog jezika, u saradnji sa Udruženjem gluvih i nagluvih iz Bačke Palanke, a predstavila se i Baletska sekcija Centra. Krajem prošle nedelje, 6. oktobra, posetili smo i druge dve osnovne škole, „Vuk Karadžić“ i „Desanku Maksimović“, gde su deca igrala deci. Dan pre toga, 5. oktobra smo posetili Gerontološki centar i naši najmlađi članovi folklornog ansambla, zajedno sa veteranima, izveli su program za deke i bake, čime je nastavljena veoma dobra saradnja sa tom institucijom.

U Topoli, u „Karađorđevom gradu“, 7. oktobra održan je Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, tamo se predstavio prvi ansambl, i mogla nas je videti cela država, jer je manifestaciju prenosila Radio-televizija Srbije. Kod nas se, istog dana, tog 7. oktobra, održala smotra Krajišnika, gde su naši članovi prvog ansambla uzeli učešće. Opet istog dana, u Nišu naši najstariji članovi imali su „Susrete veterana.

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Bačke Palanke, 20. oktobra, članovi CTKU će, takođe, nastupati“.

Na kraju razgovora, Ljiljana Žihlavski je napomenula da je u CTKU „Kosta Abrašević“ u toku upis novih članova u Folklornu sekciju, u Baletsku sekciju, u Narodni i tamburaški orkestar, a od ove godine osniva se i jedna nova, Rekreativna sekcija za starije, koji žele da nauče da igraju, a to još nisu uspeli do sada i interesovanje je prilično, tako da je već počeo rad sa njima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here