U jednoj školi deci kuvaju hranu (VIDEO)

Jelovnik je prilagođen zdravstvenom stanju svakog deteta pojedinačno.

2971
BAČKA PALANKA: Topao, kuvan obrok, svakog dana dobijaju učenici Osnovne škole “Heroj Pinki“ u Bačkoj Palanci. To je jedina škola u toj opštini, koja ima svoju kuhinju za pripremanje hrane. Za đake drugih škola, užina se nabavlja preko lokalnih pekara ili restorana.

Tridesetak učenika sa smetnjama u razvoju, svakodnevno za ručak dobija zdravu, kuvanu hranu, pripremljenu u školskoj kuhinji. Jelovnik je prilagođen zdravstvenom stanju svakog deteta pojedinačno.

“To su deca koja imaju poremećaj metabolizma, povišen nivo šećera u krvi, pothranjena deca, gojazna. Svi oni dobijaju adekvatnu hranu, jer im se sprema posebno“, navodi nutricionistkinja Radmila Sijerić.

“Ima dece koja su alergična na gluten, njima se priprema hrana bez glutena. Imamo i jednog učenika kome pasiramo hranu“, priča školska kuvarica Stojanka Jatić.

“Deca uče kako da se ponašaju za vreme obroka, uče se lepom ponašanju. Čujem od roditelja da neka deca kod kuće ne žele da jedu, izvoljevaju, dok u školi uživaju u zajedničkom ručku“, kaže psihološkinja Slavica Dukić.

Đaci drugih škola u Bačkoj Palanci, užinu uglavnom nose od kuće, kupe u pekari ili na obližnjem kiosku brze hrane.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here