Ima 28 godina, završava treći fakultet i uspešan je u sportu

Upoznajte talentovanog i uspešnog mladića iz Novog Sada.

2353

Stefan Stojačić (28) trenutno je jedan od najboljih basketaša na svetu, što možda ne bi bilo čudno jer dolazi iz Srbije, zemlje košarke. Ali, Stefan nije samo majstor igre pod obručima, on je i jedan od najboljih robotičara koje imamo i upravo završava svoj treći fakultet.


Novi svetski hit u Fibinom basketu 3×3 je ekipa „Liman 3×3“ kojom spretno rukovodi Novosađanin Stefan Stojačić, bivši omladinski prvak sveta u košarci. Bila bi to lepa, ali i samo sportska priča da Stefan upravo ne piše diplomski rad na studijskom programu Mehatronika na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a već je završio studije prava, te finansija i bankarstva.

Na Mehatronici je imao neverovatan prosek – 9,90, predstavljao je fakultet na brojnim takmičenjima, a ove godine je na nacionalnom nadmetanju u robotici „Eurobot Srbija 2017“ bio deo pobedničkog tima koji se posle takmičio na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Sa druge strane, na turniru FIBA 3×3 u Debrecinu u septembru proglašen je za MVP-ja pošto je odveo svoj tim na tron ovog svetskog takmičenja. U oktobru je proglašen za igrača meseca i najspektakularnijeg igrača turnira u Meksiku. Uz basket, ovaj robotičar trenira i košarku, kapiten je i KK Vojvodine koja se od ove sezone bori u najelitnijem domaćem takmičenju.

„Prvo što ljude zanima je kako sve stignem. Prvenstveno mi sve stvari kojima se bavim pričinjavaju zadovoljstvo, ali moram da napomenem da sam uvek imao razumevanja od ljudi iz kluba da uskladim sve obaveze. Košarku igram iz ljubavi, Vojvodina je moj klub i pitanje je da li bih ikad igrao za neki drugi. U priču sa basketom smo ušli slučajno, iz radoznalosti i prijateljstva. Ove godine je sve postalo ozbiljno i sada smo treća ekipa na svetu“ – kaže Stojačić.

Foto: Privatna arhiva

Sa Aleksandrom Ratkovim, inače MVP igračem poslednjeg turnira u Meksiku i kolegom sa fakulteta, slučajno se prijavio na basket turnir, i nakon nekoliko uspeha na domaćim turnirima oformili su ekipu koju sad čine još Mihajlo Vasić, Marko Branković i Stefan Kojić. Kako su im njihove poznatije kolege, iz ekipe „Novi Sad – Al Wahda“, koji poslednjih godina drže svetski tron, „oteli“ naziv grada, morali su da odaberu neki kvart, pa je izbor pao na Liman, deo grada u kojem je Stefan odrastao. Zanimljivo je kako nam otkriva Stojačić, da u „Vahdi“ ipak ima više Limanaca nego kod njih. U ovoj godini osvojili su čelendžer turnir u Mongoliji i Ljubljani, masters u Debrecenu i poslednji masters prošlog meseca u Meksiko Sitiju, dok su u Japanu bili treći. Tako su potvrdili dominaciju srpskih basketaša na planeti, te će na završnom turniru u Pekingu od 28. decembra, od 12 ekipa biti čak četiri iz naše zemlje.

„Pored nas i ekipe „Novi Sad Al Wahda“ biće još i ekipe „Beograda“ i „Zemuna“. To je prvi put od kada je FIBA uvela 3×3 sport da se na jednom završnom turniru nađu četiri ekipe iz iste države. Nama će ovo biti prvi put da učestvujemo na finalnom mastersu, ali svakako idemo da damo sve od sebe i pokušamo da ostvarimo što bolji plasman. Posle tog turnira obaveze u basketu se završavaju, pa ću moći da se posvetim probnom radu u firmi gde sam se zaposlio i košarci u Vojvodini – kaže Stefan.

Prvo posao, pa onda master

Stefan Stojačić kaže da još ne planira da upisuje master studije, iako završava treći fakultet. Kako kaže, prvo želi da radi u struci, a i master studije će doći na red.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here