„Život bez nasilja za svako dete!“

U Bačkoj Palanci pokrenuta kampanja za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

927

U okviru pokrenute kampanje za kreiranje i usvajanja Lokalnog sporazuma o međusektorskoj saradnji na prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u opštini Bačka Palanka, u utorak, 24.10. je u prostoru Skupštine opštine održan radni sastanak predstavnika relevantnih sektora u sistemu zaštite dece od nasilja.


 

Na poziv predstavnika lokalne samouprave, Vojislava Zubca, najvažniji akteri iz sistema socijalne zaštite, zdravstvene zaštite i obrazovanja, sistema javnog informisanja, policije, pravosuđa i nevladinog sektora su dali svoj doprinos konkretizaciji i konačnoj formi ovog važnog dokumenta.

Razlozi zbog kojeg je stručni tim okupljen oko udruženja „Humana – društvo za podršku detinjstvu i mladosti“ pokrenuo proces kreiranja Sporazuma o međusektroskoj saradnji je uspostavljanje procedure za brz i adekvatan odgovor na nasilje, efikasnu koordinaciju postupanja relevantnih institucija u okviru zaštite dece od nasilja, povećanje broja otkrivenih slučajeva nasilja i procesuiranih nasilnika. U daljoj perspektivi, pokrenuta inicijativa bi trebalo da da podršku potpunoj realizaciji prava svakog deteta na zaštitu od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja u našoj lokalnoj zajednici.

Kampanja u opštini Bačka Palanka pod sloganom – „Život bez nasilja za svako dete“, i porukom – „Udruženi u zaštiti dece od nasilja“ je jedna od kampanja koja je uz koordinaciju Užičkog centra za prava deteta i podršku UNICEF-a , pokrenuta u 20 opština Srbije.

Kampanje su sastavni deo projekta „Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“ koji finansira Evropska unija i sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here