Mnogo posla među brestovima

Učinak Saveta MZ Mladenovo.

1457

Sa oko 3.000 stanovnika, Mladenovo je jedno od većih sela bačkopalanačke opštine. Smešteno u blizini obale Dunava, Bukinskog rita, Mostonge, Karađorđeva, idealnih terena za lov i ribolov, naselje je solidno komunalno opremljeno, a na 15-tak kilometara od centra opštine, čini lepo mesto za život.


MLADENOVO: Sutra se ovde održavaju izbori za Savet Mesne zajedice, a dosadašnji sastav na čijem čelu je četiri godine bio Mladen Srdić, poznati penzionisani trgovac, sumira rezultate u proteklom mandatu.

Kada smo bili izabrani najveći problem bilo je snabdevanje zdravom pijaćom vodom, ističe Srdić.

Osam godina snabdevali smo se pijaćom vodom iz cisterni, jer je, po nalazima stručnjaka, u vodi iz seoskog vodovoda bilo arsena, odnosno voda nije bila za ljudsku upotrebu. Rešenje smo našli tako što je na izlazu iz Mladenova prema Bačkoj šumi, odnosno Guvništu, iskopan bunar dubine 320 metara, koji je nakon rešenih pravno-imovinskih odnosa pušten u rad. Pre njegovog stavljanja u funkciju ispitan je kvalitet vode, a analize su pokazale da je ona ispravna za piće. Nakon toga obezbeđena su sredstva kako bi se ovaj bunar povezao sa glavnim bunarom, kazao je naš sagovornik.

Značajan doprinos u realizaciji ovog posla dali su Opšta zemljoradnika zadruga „Lovrenac“ iz Mladenova, opštinsko JKP „Komunalprojekt“ i Vojna ustanova „Morović“, odnosno „Karađorđevo“, potvrđuje Srdić.

Mladen Srdić Foto: Dnevnik

Savet je uradio gotovo sve što je bilo planirano, ali za završetak velike investicije, kao što je kanalizaciona mreža nije bilo dovoljno novca.

Poslovi izgradnje kanalizacione mreže u Mladenovu prekinuti su krajem poslednje decenije prošlog veka, objašnjava Srdić.

Prema njegovim rečima, cilj im je bio da u svom mandatu završe ovaj projekat.

Zbog nekoliko razloga, a na koje mi nismo mogli da utičemo, nastavlja dalje Srdić, uradili smo samo 800 metara.

Do sada je urađeno ukupno oko 65 odsto kalizacione mreže i to ostaje glavni posao u selu i u narednim godinama, najavio je Srdić.

Površinske vode pravile su velike probleme žiteljima Ulice Sime Šolaja – Mostonga.

Odvođenjem atmosferskih voda betonskim cevima u korito nekadašnje reke Mostonge, rešen je i taj problem.

Svojevremeno je Mladenovo učestvovalo na konkursu Vlade AP Vojvodine za uređenje kanala u blizini seoskog groblja.

Godinama je taj kanal zatrpavan različitim otpadom, a zahvaljujući dobijenim sredstvima ovaj problem je rešen, kanal je ozelenjen, a delom i pošumljen.

Seosko rukovodstvo uvelo je više reda u sahranjivanje.

Na seoskom groblju sahranjivalo se po volji članova porodica. Primili smo u radni odnos radnika koji brine o redu na groblju kao i o tome da se pogrebi obavljaju na dostojanstven način, kaže Srdić. Za potrebe sahranjivanja osam malih preduzetnika iz Mladenova besplatno je napravilo pogrebna kolica, kupljeno je ozvučenje koje se koristi isključivo za sahrane. Oko kapele posadili smo stotinu sadnica sibirskog bresta koje je poklonio dr Žarko Krnetić.

Osim na groblju sibirski brestovi posađeni su na ulazu u selo iz pravca Karađorđeva i oko fudbalskog izgrališta.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here