Prikupljen dovoljan broj potpisa da predlog uđe u skupštinu

Veliki broj građana iz cele Srbije podržao inicijativu za uvođenje doživotne kazne za ubice dece.

1048

Sinoć posle 20 časova zatvoren je i poslednji od štandova u preko 40 gradova na kojima su građani Srbije poslednjih sedam dana mogli da potpišu narodnu inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora.


Inicijativu je pokrenula Fondacija Tijana Jurić u nameri da se takva sankcija uvede za najteže oblike teških krivičnih dela kakva su ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene. Pored toga, ovom inicijativom traži se i da Narodna skupština, pored kazne doživotnog zatvora, usvoji i predlog da takvi osuđenici nemaju pravo uslovnog otpusta.

„Svi štandovi su zatvoreni i u narednim danima prikupićemo sve formulare sa štandova, izvršićemo administrativno-tehničku obradu, a zatim ih predati Narodnoj skupštini. Ono što smo obećali, da ćemo organizovati narodnu inicijativu i da ćemo zamoliti građane da davanjem potpisa iskažu svoje mišljenje i volju, to smo i ispunili i sada je na državi da dalje radi njen deo“, – kaže osnivač Fondacije, Igor Jurić.

Po zatvaranju štandova konstatovali smo da je prikupljen više nego dovoljan broj za ulazak našeg predloga izmene Krivičnog zakonika u skupštinsku proceduru.

„Za sedam  dana  sprovođenja inicijative višestruko je premašen broj od 30.000 potrebnih potpisa. Veliki broj građana s pravom glasa stavilo je svoj potpis na inicijativu Narodnoj skupštini da uvede kaznu doživotnog zatvora bez prava na uslovni otpust. Na ovaj način građani su izneli jedinstven stav i rekli da trenutna maksimalna kazna od 30 do 40 godina za najteže oblike teških ubistava dece, nije dovoljna“.

Potpisi bi bili još brojniji da loše vremenske prilike u prethodnih sedam dana nisu sprečile veliki broj građana da izađu na štandove. Ova inicijativa motivisala je značajan broj volontera u svakom gradu, kao i roditelje koji su na tragičan način izgubili decu.

„Zahvalan sam svakom volonteru koji je bio deo naše inicijative. Pokazali su jednu veliku odlučnost i požrtvovanost koju mi znamo da cenimo i poštujemo. S druge strane, roditelji nastradale dece koji su takođe volontirali, pokazali su svoju neverovatnu snagu time što posle svega što im se desilo, žele da se bore za drugu decu u ovoj državi. To je ta odgovornost o kojoj neprestano govorimo“, kaže Igor Jurić.

Verujemo da će poslanici Narodne skupštine Srbije, poštujući predlog i volju velikog broja potpisnika, prepoznati ovu jedinstvenu priliku da izglasaju izmenu Krivičnog zakonika i uvođenje kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta osuđenih.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here