U Palanci ne rade zvučni semafori za slepe

1103

Devet semafora ima u Bačkoj Palanci, ali primedbe na njihov rad imaju članovi Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih.


Sredinom oktobra ovde je, kao i u drugim sredinama, obeležen Svetski dan belog štapa, a Josip Major (83), od 1950. godine član Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, između ostalog, dobronamerno je upozorio na probleme. Najveći problem u Palanci je nedostatak zvučnih semafora koji bi doprineli većoj bezbedonosti slepih i slabovidih u saobraćaju.

– Čuo sam da svi gradovi u Srbiji imaju zvučne semafore, a Palanka ih, eto nema – rekao je Major. – Imamo mi, doduše, postavljene zvučne semafore, ali su oni neupotrebljivi, isključeni su i nisu postavljeni tamo gde bi nama trebali. Sve slabije vidim, pa ređe dolazim u grad. Zbog slabog vida koristim beli štap, ali opet umem da zalutam ili da naiđem na neke fizičke prepreke. Ipak, postoje još savesni i odgovorni sugrađani koji mi pomognu pri prelasku ulice, na primer, kod bioskopa, ili pri ulasku u banku. U letnjem periodu Uska ulica (pešačka zona) prepuna je letnjih bašti što nama slepima i slabovidima predstavlja problem pri kretanju, a moramo tuda da prođemo.
с
Zašto ćuti mali čika sa semafora postavili smo pitanje nadležnima, a za rad semafora, pored ostalog, u Bačkoj Palanci nadležno je Javno preduzeće „Standard“. Direktor ovog preduzeća magistar Miroslav Sićević obećava da će semafori u ovoj varoši uskoro progovoriti, ali… – Od devet semafora u Palanci četiri su zvučna i oni su radili, ali zbog bahatosti pojedinih sigrađana oni su oštećeni i zato ćute – kaže Sićević.

– Mi smo ih nekoliko puta popravljali, što je skupo, ali su ih nasilnici ponovo ih oštetili. Sigurno je da će najkasnije do kraja ove ili samim početkom iduće godine sefamori „opet progovoriiti“ i tako olakšati život našim sugrađanima kojima je to potrebno. Doduše, nećemo samo popraviti postojeće zvučne semafore već ćemo i druge opremiti da mogu da budu zvučni i da obevaštavaju učesnike u saobraćaju kada je za njih prolazak kroz raskrsnicu slobodan, a kada nije.Резултат слика за zvučni semafor

Ovde kažu da bi bilo mnogo korisnije kada bi svi slepi i slaboviidi koristili bele štapove, jer bi prilikom prelaska ulica vozači uočili beli štap, znali bi da je to lice slepo ili slabovido, pa bi pojačali pažnju. Međutim, ovde dodaju da je problem i u tome što beli štap treba znati koristiti, a obuka za njegovo korišćenje obavlja se samo u Beogradu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here