Bačkopalanački đaci perspektivni inovatori

1073

BAČKA PALANKA: Učenici Tehničke škole “9. maj“ iz Bačke Palanke, predstavili su tri inovatorska patenta na nedavno završenom Tesla festu.

Brojna priznanja za naučno-istraživački rad i razmena iskustva i znanja sa mladim naučnicima iz celog sveta, dokaz su da je pred ovim mladim ljudima blistava budućnost.

Aleksandra Radošević, Zorica Petrović, Saša Erdeg i Milan Stevanović, učenici četvrte godine Tehničke škole “9. maj“ u Bačkoj Palanci, na Tesla festu predstavili su tri svoja projekta.

Posebno su, kažu ponosni na priznanje koje im je dodelila Ruska Federacija, za najbolji mladi projekat.

“Pokazali smo maketu semafora sa raskrsnice. Zatim smo predstavili mašinu koja sortira lešnike po težini, namenjenu proizvođačima čokolade, još joj nismo dali naziv, a prezentovali smo i PLC programator, koji omogućava školama da četiri računara istovremeno, programiraju jedan PLC“, priča maturant Milan Stevanović.

“Na Tesla festu, bilo je puno inovatorskih radova iz celog sveta. Iz Hrvatske, Egipta, Kine… Bilo je veoma zanimljivo, objašnjavali smo na koji način funkcionišu naši patenti. Dosta smo bili zapaženi i ponosni smo što je naš rad prepoznala čak i Ruska Federacija“, navodi Saša Erdeg, učenik škole.

“Ova deca imaju perspektivu. Nakon što diplomiraju u našoj školi, vrata će im biti otvorena za dalje školovanje na mnogim prestižnim fakultetima. Retko koja stručna škola može da se pohvali da recimo, u ovoj školskoj godini imamo 40 učenika više nego lane“, naglašava profesor Petar Savić, direktor Tehničke škole “9. maj“.

Pored naučno-istraživačkog rada, đaci i profesori Tehničke škole “9. maj“, izuzetne rezultate postižu i na brojnim sportskim takmičenjima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here