Vozačima sa prekršajima neće se oduzimati vozila

Pojedine kazne su smanjene, ali su za one prekršaje koje vozači najčešće previde, kazne duplirane.

697

Vozači koji učine najteže saobraćajne prekršaje ipak neće ostati bez vozila, kako je najavljeno tokom izrade novog zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije.


Naime, Vlada je prosledila Skupštini Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja bez ovog člana, koji je izazvao najviše bure u javnosti.

„Taj član je ostavljen za neko buduće vreme, kada se policija dovoljno opremi audio i video uređajima. Predlagač zakona je hteo da se mogućnost greške svede na minimum“, kaže direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

U predlogu zakona o izmenama i dopunama ZOBS, koji je usvojen 2009. godine, uvedeno je nekoliko veoma važnih novina. Tako je granica za dozvoljnu količinu alkohola u krvi smanjena sa 0,3 na 0,2 promila, uvedene su strože kazne za prevoz dece u vozilima bez autosedišta, određuje se i rigoroznija kontrola vozila na tehničkim pregledima, znatno su pooštrene kazne za nasilničku vožnju, prekoračenje brzine, obilaženje vozila koja su se zaustavila na pešačkom prelazu da propuste pešake, ali je uvedeno i nekoliko novina koje će vozači pozdraviti.

Tako je dozvoljeno obilaženje preko pune linije, ali samo u slučaju ako se obilaze sporija vozila, na primer traktori, bicikli, i ako se pritom ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Pojedine kazne su smanjene poput onih za gubljenje tablica, isteka roka vozačke dozvole i slično (sa 20.000 na 10.000), ali su za one najčešće previde, koje čine naši vozači, duplirane.

Tako će se za korišćenje telefona u toku vožnje kazna povećati sa 5.000 na 10.000 dinara, a ista kazna sleduje i za nevezivanje pojaseva u vozilu. Mnogo novina je posvećeno i auto-školama, ali su povećane nadležnosti Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pretnja od 1.000 evra

Prema predlogu ovog zakona, za veliki broj prekršaja vozači će morati da plate i do 120.000 dinara, (1.000 evra). Toliko će platiti svi sa više od 1,2 promila alkohola u krvi, oni čija vožnja bude okarakterisana kao nasilnička, ali i vozači koji odbiju da se podvrgnu alko testu. Isti iznos moraće da plate i vozači koji upravljaju vozilom bez dozvole, ali i oni kojima je dozvola uzeta na određen period.

Ta kazna plaćaće se za prekoračenje brzine za više od 70 kilometara na čas u naselju i više od 80 kilometara na čas van naselja. Maksimalnom novčanom kaznom biće kažnjeni i vozači koji budu vozili decu mlađu od 12 godina, ili nižu od 135 centimetara na mestu suvozača.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here