Velika pažnja posvećena učenicima

Intervju: Tomislav Đuretić, direktor srednje ekonomske škole "Dr Radivoj Uvalić".

0
884

Nastavne aktivnosti u Srednjoj stručnoj školi „Dr Radivoj Uvalić“ su u punom jeku. O novostima u ovoj renomiranon bačkopalanačkoj srednjoj školi govori njen direktor, Tomislav Đuretić.


„Kao i prethodnih godina, deca su pokazala veliko interesovanje za našu školu i to je znak da dobro radimo, da učenicima poklanjamo veliku pažnju i taj odnos deca sa generacije na generaciju prenose jedni drugima, prepoznaju naš rad i trud da im predamo znanje za budući život.

Popunili smo sva odeljenja u ovom upisnom roku, a to su: finansijski tehničar, ekonomski tehničar, poslovni administrator, turistički tehničar što se tiče četvorogodišnjih i trgovci, konobari, kuvari i poslastičari od trogodišnjih profila. Za sve trogodišnje obrazovne profile postoji mogućnost završetka četvrte godine vanredno, posle čega im se otvara perspektiva upisa na bilo koji fakultet.

Temeljno smo se pripremili za novu školsku godinu, napravili smo raspored časova i nastava je počela bez problema. Na kraju prvog tromesečja, sve teče po nekom ustaljenom redu, bez nekih velikih problema. Od vannastavnih aktivnosti počela su neka od sportskih takmičenja, kao što su rukomet i stoni tenis, a u ovom potonjem smo imali prvaka na opštinskom takmičenju, koji se plasirao na međuokružno nadmetanje. Takmičenja iz ekonomske grupe predmeta i kuvarstva, usluživanja i poslastičarstva, zakazana su za april-maj sledeće godine, a mi se već sada pripremamo za njih.

Imamo odličnu saradnju sa svim osnovnim i srednjim školama u gradu i opštini. U sve osnovne škole odlazimo radi prezentacije  naše ustanove, ne samo u našoj, već i u opštinama Bač, Novi Sad, Futog, Begeč i Bački Petrovac, tako da intenzivno radimo na promociji. To je tim pre potrebno, jer je odnos Palančana i putnika među našim đacima negde oko 55:45 procenata.

Ne zanemarujemo ni humanitarni rad, tako smo, na inicijativu učenika, organizovali dve akcije za „decu leptire“, skupljanjem finansijskih sredstava po školi, a zatim i humanitarnom predstavom čiji prihod je išao toj bolesnoj deci (deca leptiri boluju od retke i teške genetske bolesti koju karakteriše jak bol pri svakom dodiru zbog preterane osetljivosti kože – prim Š.V.).

Apliciranjem na razne konkurse, nabavljamo sredstva za obnavljenje opreme, od računarske tehnologije do potrepština za kuvare i poslastičare, da se stvore kabineti po propisima. Dualno obrazovanje, koje se polako uvodi u naše srednje škole, nas će zateći prilično spremne, jer naši učenici već svakako odlaze na praksu i dobar deo njih posle školovanja zasniva radni odnos tamo. Dobra saradnja sa Policijskom stanicom, sa Crvenim krstom i drugim organizacijama rezultuje raznim predavanjima koje organizujemo za naše đake, a za koje smatramo da će im pomoći da se izbore sa nekim negativnim dešavanjima u društvu, tipa nasilje, alkoholizam i narkomanija, kao i povrede na radu, nesreće u saobraćaju.

Na kraju bih istakao izvanrednu saradnju sa Gimnazijom „20. oktobar“ sa kojom delimo ovu zgradu“ – završio je svoje obraćanje Tomislav Đuretić, direktor Srednje stručne škole „Dr Radivoj Uvalić“ iz Bačke Palanke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here