Više od 152 miliona dece radi

Siromaštvo je glavni uzrok zapošljavanja dece

672

Dok se milijarde dolara troše na otkrivanje udaljenih galaksija, planeta zemlja je i dalje dom tužnih realnosti koje bi lako mogle da se reše i sa mnogo manje para, a jedna od njih je da je više od 150 miliona dece žrtva dečijeg rada.


Kako se navodi, od tog broja 60 odsto dece su uzrasta od pet do 17 godina, a rade u poljoprivredi – obrađuju zemlju, bave se ribarstvom, šumarstvom, stočarstvom.

Čak 67,5 odsto od 152 miliona devojčica i dečaka se zloupotrebljavaju kao jeftina ili neplaćena radna snaga, a taj procenat je najveći u sektoru poljoprivrede.

Ovi podaci koje je objavila agencija UN pokazuju i da je poljoprivreda jedan od tri najopasnija sektora po brojnosti smrtnih slučajeva, nesreća i profesionalnih oboljenja.

„Siromaštvo je glavni uzrok zapošljavanja dece u poljoprivredi, pored ograničenog pristupa kvalitetnom obrazovanju“, saopštila je Međunarodna radnička organizacija.

Jedna od agencija UN, specijalizovana za hranu i poljoprivredu (FAO) istakla je činjenicu da je oko 108 miliona dece zaposleno u poljoprivredi i da najčešće rade dugo tokom dana i suočavaju se sa profesionalnim rizicima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here