Za dve nedelje izdato više od 50.000 senior kartica

Olakšice za penzionere i u ostalim gradovima Srbije. Da li će i Bačka Palanka slediti primer Beograda, Novog Sada ... ?

862

Posle Beograda, o popustima za penzionere sve više razmišljaju i drugi gradovi. Mnoge lokalne samouprave uvele ili planiraju da uvedu povlastice za najstarije.


Za samo dve nedelje od uvođenja senior kartica, više od 50.000 Beograđana se prijavilo i podiglo kartice koje im omogućavaju popuste u trgovinama, apotekama, ordinacijama, pozorištima, muzejima i na mnogim drugim mestima. Uštede se kreću od pet do čak 50 odsto, a kako „Novosti“ saznaju, broj onih koji žele da se priključe ovoj akciji iz dana u dan je sve veći.

U povlasticama i popustima kakve odnedavno imaju penzoneri u Beogradu, već četiri godine, prema rečima Mome Čolakovića, predsednika Saveza penzionera Novog Sada, uživaju i penzioneri u Novom Sadu.

Čolaković objašnjava kako penzioneri u Novom Sadu, istina, nemaju kartice kao u Beogradu, ali da su popusti vrlo slični, pošto su dogovoreni na osnovu protokola koji je ovo Udruženje potpisalo sa gradskim vlastima i gradonačelnikom Milošem Vučevićem.

– Bili smo brži od Beograđana i imamo popuste od 10 do 30 odsto u gotovo svim gradskim preduzećima i ustanovama, već pune četiri godine – jasan je Čolaković. – Tu je, već godinama, i besplatan prevoz gradskim autobusima, a i svake godine, 400 naših penzionera poseti, o trošku Grada, banje i centre za rehabilitaciju.

Procedura za dobijanje kartice je veoma jednostavna i dovoljno je da penzioner ima prebivalište na teritoriji Beograda. Kako naglašavaju u Skupštini grada, formular će moći da se dobiju i na kućnu adresu. Gradska uprava nastavlja da pregovara sa privatnim kompanijama i trgovinskim lancima, a najstariji će jednom mesečno dobijati obaveštenja o tome gde mogu da koriste Senior karticu. Uz ovo, ističe Čolaković, dogovoreno je i da svaka mesna zajednica dobije svoj klub penzionera.

– Do sada su otvoreni u 18 mesnih zajednica, a u planu je da se svake godine otvara jedan ili dva nova – kaže on. – Očekujemo, uskoro, nov sastanak sa najvišim gradskim vlastima, kako bismo videli postoje li mogućnosti za proširivanje saradnje.

Posle Beograda, Niš bi mogao da bude sledeći grad koji će svojim najstarijim sugrađanima obezbediti personalizovane senior kartice kojima bi mogli da ostvare razne popuste, ali preciznih podataka kada će to tačno biti i koje sve pogodnosti čekaju niške penzionere, zasada nema.

Većina niških penzionera volela bi da dobije karticu kao što je to slučaj u Beogradu, a u Udruženju penzionera kažu da će se, makar kada je taj grad u pitanju, to uskoro i realizovati.

– Ministar za rad je to najavio, pregovori su u toku, ali zasada ništa preciznije ne mogu da kažem – ističe Mirko Zečević iz Udruženja penzionera u Nišu. – Najstariji sada imaju popuste na gradski prevoz. Svi oni od 65 do 70 godina mogu ostvariti i do 30 odsto popusta na gradski prevoz u zavisnosti od primanja, dok je za one sa najnižim primanjima, a starijim od 70 prevoz besplatan.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here