„U saobraćaju smo svi odgovorni za sebe, ali i druge“

U Bačkoj Palanci obeležen Svetski dan sećanja na nastradale u saobraćajnim nesrećama.

0
1077

Danas u centru grada održana je pokazna vežba u kojoj su građani imali prilike da vide na koji način združene ekipe spašavaju putnike u udesom izazvanom požaru.


BAČKA PALANKA: Povod za održavanje vežbe je obeležavanje Svetskog dana sećanja na nastradale u saobraćajnim nesrećama. Vežbu su demonstrirale ekipe Crvenog krsta, Vatrogasne jedinice Bačka Palanka i ekipa hitne medicinske pomoći Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović.

Branislav Šobot

„Često radimo akcije ovog tipa, ali ovog puta smo napravili malo veću akciju gde smo uključili naše stalne partnere iz Doma zdravlja i naravno vatrogasnu jedinicu koja je sve ovo svojom mehanizacijom uspela da evakuiše“, rekao je za BaP vesti sekretar Crvenog krsta u Bačkoj Palanci, Branislav Šobot.

On je istakao da su vatrogasci tu za evakuaciju, Crveni krst za pružanje pomoći i za zbrinjavanje ekipa hitne medicinske pomoći. Cilj ovakvih vežbi je, kako kaže Šobot,  i odziv škola tačnije učenika da vide kako izgleda spašavanje nečijeg života kao i šta bi trebalo uraditi u datim situacijama.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Novi Sad, Stojan Milovac kaže da je ova vežba bila uspešna i da je ekipa Vatrogasne jedinice iz Bačke Palanke na mesto događaja stigla za četiri minuta.

Stojan Milovac

„Uz pomoć alata za tehničke intervencije povređeni su izvađeni iz automobila i posle toga je ugašen požar koji je nastao na automobilu“, rekao je Milovac.

On je istakao da pored toga što građani, usled saobraćajnih nezgoda pozivaju vatrogasce na broj 193, dužni su da pomognu u takvim situacijama, da obeleže mesto udesa i pokušaju da spasu povređene ukoliko je to moguće.

„Ovaj posao zahteva visoki profesionalizam u radu bez obzira o kakvoj vrsti intervencije se radi – požari, tehničke intervencije u saobraćaju ili bilo kakve druge intervencije. Vatrogasac aspolutno mora da bude spreman i na tome stalno radimo“, dodao je komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Novi Sad Stojan Milovac.

U izveštaju o stanju u bezbednosti saobraćaja za prvih devet meseci 2017. godine, na teritoriji opštine Bačka Palanka, dogodilo se ukupno 100 saobraćajnih nezgoda, u kojima je četiri lica izgubilo život. U 46 nezgoda, devet lica je zadobilo teške telesne povrede, a 84 lica lakše povrede.

Cilj obeležavanja Dana sećanja je i skretanje pažnje javnosti na statistiku, najčešće uzročnike, posledice i troškove saobraćajnih nezgoda. Takođe, cilj je i ukazivanje na preduzimanje mera koje mogu uticati na smanjenje broja nezgoda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here