Veliki planovi za Čelarevo: Zona Rit na 86 hektara

Odbornici lokalnog parlamenta, usvojili su predlog Plana detaljne regulacije radne zone „Rit“ u Čelarevu

1638

BAČKA PALANKA: Kako sada stvari stoje Bačka Palanka, centar opštine, pričekaće na novu radnu zonu, jer, kako kažu nadležni, nema pogodne lokacije.

Pa ako u Palanci, ili oko nje, nema dovoljno zemljišta za radnu zonu ima je u selima ove opštine.

Odbornici lokalnog parlamenta, usvojili su predlog Plana detaljne regulacije radne zone „Rit“ u Čelarevu.

Naručilac tog plana je Opština Bačka Palanka, odnosno predsednik Branislav Šušnica, za izradu je zaduženo Odeljenje za urbanizam i građevinarstvo, a obrađivač plana ovdašnje Javno preduzeće „Standard“.

Ukupna površina nove Radne zone „Rit“ iznosi 86,10 hektara i nalazi se u Katastarskoj opštini Čelarevo.

U obuhvatu plana nalaze se parcele koje se koriste kao obradivo zemljište, a namenjene su ovim planom za izgradnju objekata radne zone i prečistača otpadnih voda, saznajemo u Odeljenju za urbanizam.

Plan obuhvata i deo kanalske mreže kao i deo poljoprivrednog zemljišta koji se koristi za rasadničku proizvodnju. Prostor je omeđen odbrambenim nasipom prema Dunavu sa cele južne strane, što utiče na uslove za izgradnju objekata.


Hale zvrje prazne

Dok Palančani traže zemlju za svoju novu radnu zonu, vredi podsetiti da u ovom gradu ima dosta praznih fabričkih hala, a ispraznila ih je nakaradna privatizacija i duga i surova tranzicija.

Lokalna samouprava je pre par godina kupila kompletnu imovinu nekada čuvenog „Merkura“ koji je bio evropski čuven proizvođač tašni, kofera, kožne i metalne galanterije.

Pričalo se o dovođenju nemačkog partnera, a na kraju on je otvorio fabriku u BiH.

Čuvena fabrika „Majevica“ proizvođač poljoprivrednih mašina je u stečaju, od nekadašnjih 1.500 radnika ostalo ih je oko 150. Ima nekoliko praznih hala, pa možda je i to prilika da ovde dođe neki domaći ili strani investitor, počne proizvodnju i delom smanji broj onih koji čekaju na posao.

Možda investitori više vole da grade na livadi gde postoji infrastruktura, kažu pojedini urbanisti, ali, ipak treba ponuditi i hale koje već postoje, a uz adaptaciju se mogu brzo staviti u pogon.


Lokalna vlast je, očito odlučila da u dogledno vreme ova opština dobije novu radnu zonu i to ovde svi pozdravljaju, posebno u Čelarevu, ali i u celoj opštini, jer se ovde na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi oko 6.000 ljudi koji se vode kao zvanično nezaposleni, a stvarno dobar deo njih je voljan da radi i radno je sposoban.

Poslednjih nekoliko godina ovde je izgleda postala praksa da se radne zone grade, ili dovršavaju u selima.

Jer, jedna radna zona nalazi se u Novoj Gajdobri gde već radi nekoliko fabrika, završavaju se saobraćajnice, pa se očekuje dolazak još jednog investitora.

Slično je i u postojećoj radnoj zoni u Bačkoj Palanci koja će, napokon, a posle skoro dve decenije biti komunalno potpuno opremljena, jer je najavljen početak izgradnje kanalizacije, a za izgradnju nove fabrike za preradu hrane, navodno, zainteresovan je investitor koji najavljuje oko 200 novih radnih mesta.

Deo ovdašnjih agilnih privrednika kaže da je to dobro, ali nije dovoljno. Palanci treba velika, nova radna zona od barem 50 hektara, ali trebala bi da se uradi i rekonstrukcija državnog puta Novi Sad –Bačka Palanka na čemu posebno insistira ovdašnji Klub privrednika.

Zato je nedavno predsednik opštine Branislav Šušnica uputio zvaničnu pisanu Inicijativu predsedniku Vlade AP Vojvodine Igoru Miroviću.

I sam Mirović je prilikom nedavne posete Bačkoj Palanci primetio da je put u lošem stanju, da ga treba obnoviti i proširiti.

I dok će se put do Novog Sada, verovatno u dogledno vreme obnoviti, ovde nikako da pronađu dovoljno zemlje za novu radnu zonu.

U nekoliko navrata pokušan je dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede da se lokalnoj samoupravi ustupi na korišćenje 50-tak hektara koji se nalaze pored obilaznice iz pravca Novog Sada, ali za sada nema odgovora.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here