Koja je razlika između ljubavi i požude?

Iz ordinacije Milene Miletić, specijaliste psihoterapije

1833

Ljubav i požudu često brkaju, ali po mnogo čemu, one su sasvim suprotne. Ljubav je nesebična. Naglasak je na davanju. Ljubav želi najbolje za drugu osobu, želi da daje i žrtvuje za tu osobu. Požuda je sebična. Naglasak je na uzimanju. Požuda je jaka seksualna želja. Požuda misli na ono što će joj doneti zadovoljstvo i zadovoljiti je, bez obzira kako će to da utiče na drugu osobu. Još jedna bitna razlika između ljubavi i požude – ljubav je spremna da čeka, ali požuda traži zadovoljenje odmah.

Milena Miletić – dipl. psiholog, spec. psihoterapije, stalni sudski veštak

Da li je seksualna privlačnost ljubav?

Mi smo stvoreni sa seksualnim nagonom i to je uzrok zbog koga nas zanima suprotni pol, ali seksualna privlačnost sama po sebi nije ljubav. Mladić vidi devojku sa prelepim telom i krvni pritisak mu skoči. Devojka vidi zgodnog sportistu i srce počne brže da joj lupa. Da li je to ljubav? Nije, to je jednostavno fizička privlačnost između mladića i devojke. To što te neko seksualno privlači NE znači da voliš tu osobu. Deo prave ljubavi je fizička privlačnost, ali prava ljubav obuhvata celu osobu, a ne samo njegovo ili njeno telo.

Kakva je razlika između „voditi ljubav“ i voleti nekog?

„Voditi ljubav“ i voleti nekog nije isto. Voditi ljubav se odnosi na seksualni čin, a to može da se čini i bez trunke ljubavi. Voleti nekog je stav srca koji nas navodi da želimo ono što je najbolje za drugu osobu – ne samo ono što ti donosi zadovoljenje.

Kako mogu da znam da li je ljubav prava?

Prava ljubav može da se prepozna po dvema osobinama:

  1. nesebična je – želi ono što je najbolje za drugu osobu;
  2. odana je – ona ne napušta.

U pravu ljubav je uključeno i poštovanje – poštovanje prema sebi samom i poštovanje prema drugoj osobi. U nju je uključeno i poverenje i razumevanje. Ključ trajne ljubavi jeste prijateljstvo. Ipak, prava ljubav je više od prijateljstva. Ako se desi neka misteriozna formula fizičke privlačnosti, onda se prijateljstvo pretvara u ljubav.

Ako me stvarno voliš, ti ćeš …

Ako nekog volimo, ne moramo to da dokazujemo na načine koji su u neskladu sa našom ličnošću, našim potrebama i našim bićem. Jedno je kada sami odlučimo da uradimo nešto za voljenu osobu. Umorni smo, ali ipak izaberemo da se prošetamo. Potpuno drugo je kada nas neko emocionalno ucenjuje i zahteva da u ime ljubavi uradimo nešto što ne želimo. Dakle, iz „volim te“ ne sledi obaveza da radimo nešto što ne želimo, samo da bismo dokazali ljubav. ‘“Volim te“ ne znači „odričem se sebe zbog tebe, učiniću sve što tražiš od mene, podrediću sebe i svoj život našoj ljubavi“. „Volim te“ znači upravo to – volim te, osećam ljubav prema tebi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here