Udruženi u zaštiti dece od nasilja

Potpisan Sporazum o međusektorskoj saradnji na prevenciji i zaštiti dece od nasilja u opštini Bačka Palanka.

0
790

Na Međunarodni dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece, 19. novembra 2017. godine, u zgradi Skupštine opštine Bačka Palanka potpisan je „Sporazum o međusektorskoj saradnji na prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja na teritoriji Opštine Bačka Palanka“.


BAČKA PALANKA: Potpisnici sporazuma, dokumenta koji će u narednom periodu unaprediti procedure za brz i efikasan odgovor na nasilje, doprineti povećanju broja otkrivenih slučajeva nasilja i procesuiranih nasilnika, su: Opština Bačka Palanka, Centar za socijalni rad opštine Bačka Palanka, Policijska stanica Bačka Palanka, Osnovni sud Bačka Palanka, Prekršajni sud Bačka Palanka, Opštinsko javno tužilaštvo Bačka Palanka, Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ Bačka Palanka, Predškolska ustanova „Mladost“ Bačka Palanka, Aktiv direktora osnovnih i srednjih škola opštine Bačka Palanka, „Nedeljne novine“ Bačka Palanka, Udruženje „Humana – društvo za podršku detinjstvu i mladosti“ Bačka Palanka i Crveni krst opštine Bačka Palanka.

Ova inicijativa odraslih, okupljenih oko udruženja „Humana – društvo za podršku detinjstva i mladosti“, daje podršku realizaciji prava svakog deteta da odrasta u bezbednom okruženju. Pod sloganom „Život bez nasilja za svako dete“, kampanja za kreiranje i usvajanje lokalnog Sporazuma o međusektorskoj saradnji na prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u opštini Bačka Palanka je deo zagovaračkih procesa koji se realizuju u 20 opština Srbije pod pokroviteljstvom Unicef-a, resornih ministarstava, finansijsku podršku EU i koordinaciju Užičkog centra za prava deteta. Suština svih zagovaračkih napora su promocija nulte tolerancije prema nasilju nad decom i podrška ostvarivanju prava svakog deteta na zaštitu od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja.

Posle svečanog usvajanja dokumenta, zvanice su u sali bioskopa „Vojvodina“ pogledale predstavu „Lilika“ AKUD „Branko Krsmanac“ iz Beograda prema tekstu Dragoslava Mihajlovića. Ova društveno angažovana predstava je, još jednom, skrenula pažnju javnosti na decu koja odrastaju u surovim uslovima, u svetu gde su odrasli bili nemi pred njihovim problemima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here