Zdrave namirnice – pomodarstvo ili potreba?

Istraživali smo

2225

Kada sam pre dve godine postala mama, ni slutila nisam da ću naići na toliko obimne kuvare za bebe. Ja, koja sam do tada sa suprugom „vrtila“ par odomaćenih jela našla sam se u apsolutnom čudu. Na sve strane su prštali recepti super zdravih obroka …

Prvi put sam čula da se pirinač potapa preko noći zbog fitinske kiseline. Prvi put sam čula za amarant, kvinoju, čia semenke, kuskus. Prvi put sam saznala za organski proso i pirinač, za organsku palentu. I koliko god sam se trudila da spremam zdrava jela, sva ova narasla priča o super zdravim receptima za super zdrave obroke me je iskreno uplašila.

U prodavnice zdrave hrane sam, pre bebe, svraćala tek da kupim neku pločicu sa lanenim semenkama, ili kikiriki. Danas sam napravila iskorak. Na mojim policama trenutno se nalaze kuskus, čia semenke, proso, ulje od koštica grožđa, bademi, lan, golica… Hleb još uvek ne mesim, ali volim da ove semenke ubacim u neki voćni jogurt koji detetu sama pravim. Ovo je moje iskustvo. Kako stvari stoje sa vama, pokušala sam da saznam u anketi i odlaskom u palanačke prodavnice zdrave hrane.

Čia semenke

U prodavnicama zdrave hrane rekli su mi da se prodaje gotovo sve iz ponude, kao i da je interesovanje za zdrave namirnice poraslo, pa tako kupci sada već dobro znaju za čia semenke, kvinoju, kurkumu, ulje od koštica grožđa, sibirsku aroniju … i svakodnevno traže
zdravu zamenu za so, šećer, rafinisano ulje, cimet …


Namaz od tri sastojka

Potrebno je: 200 gr sirovog suncokreta, sok od jednog limuna, 3 do 4 čena belog luka, morska so (po želji), peršunov list (po želji).

Priprema: Sirovi suncokret oprati u nekoliko voda, a zatim natopiti i ostaviti da stoji preko noći (minimalno vreme natapanja je 3 do 4 sata). Nakon toga suncokret ocediti i baciti vodu. U multipraktik (secko, blender sa nožićima) staviti suncokret, beli luk, peršunov list (ako želite), limunov sok i morsku so. Blendirati do željene finoće. Po potrebi dodavati vodu. Namaz držite u frižideru najduže dve nedelje.


Kada je reč o uljima, najviše se kupuje suncokretovo hladno ceđeno (270 din), laneno (300 din – 250 ml) i kokosovo (500 din – 310 gr). Kao zamenu za šećer, građani pazare steviju (400 din – 75 gr) ili fruktozu (300 din – 1 kg). Od zdravih sokova, najbolje se prodaje sibirska aronija (oko 800 din – 1l ). Cena je visoka, ali je u pitanju matični sok koji se
dobija sto posto ceđenjem voća, ne razređuje se, pa je dovoljno dnevno popiti jednu
„rakijsku“ čašicu… Od čajeva se najviše traže sena, koren maslačka, šipak, virak, kamilica,
kopriva, zeleni čaj, matičnjak… Odlično se prodaju integralna brašna, integralne testenine, pšenične i ovsene mekinje, golica, lan, proso, goveđi želatin (cena 1.760 din za 1kg), čia semenke, košpice kajsije (1.400 dinara za 1kg). Od začina prednjače kari, korijander, karanfilić, kumin. Kuhinjska so sve češće se zamenjuje sa himalajskom čija je cena oko 200 dinara za pola kilograma. Popularan je i cejlonski cimet za čijih 150 grama treba izdvojiti 630 dinara.

Kurkuma

Dragana je već petnaest godina vegetarijanac. Zbog bebe, supruga i sebe trudi se da se zdravo hrane.

– Iako je danas zdrava hranapostala pomodarstvo i svi kupuju neke skupe super uvozne fensi semenke, smatram da se možemo hraniti mnogo lokalnije i jeftinije. Uvek kupujem ovsene pahuljice. Prelijem ih vrelom vodom, ostavim 15 do 30 minuta, zatim ih sameljem štapnim mikserom i koristim za razne vegetarijanske ćufte, pljeskavice, variva. Zatim,
koristim oljušteni suncokret koji je sjajan za namaze, kao „mlečni“ dodatak ovsenim pahuljicama (isto potopljen u vodi), suvo grožđe, uzimam proso koje je prepuno gvožđa i od koga pravim slatki puding ili ga koristim uz variva kao pirinač. Kupujem i leblebije koje su odlične za namaze i čorbe. Koristim lanene semenke, susam, sočivo… Od začina koristim kurkumu i sušeni đumbir koje stavljam u sve čorbe i variva, rogač i kakao sa urmama za slatkiše… Jednom je jedan sjajan učitelj rekao da nije toliko bitno da li je sve što jedemo super zdravo, koliko je bitno da li je jelo spremljeno sa ljubavlju, kaže
Dragana.

– U zemlji Srbiji sa platom manjom od minimalca teško možeš sveže voće da priuštiš a kamoli „zdravu hranu i one čia mia bia semenke“, osim ako nemaš malo dete pa moraš… Generalno volim sve što je ukusno, mi kao narod nismo navikli na sve to pomodarstvo, ali kupujem integralna brašna od kojih mesim hleb, grisine za grickanje… ali amarant, kvinoju, kuskus i ostale žitarice ne koristim, kaže Marija.

 


Cene

  • Čia semenke – 1.000 dinara (za kilogram)
  • Kurkuma – 550 dinara (za kilogram)
  • Sirovi badem – 1.200 (za kilogram)
  • Integralne testenine od 100 do 130 dinara
  • Kokosovo mleko – 440 din (litar)

Tamara kaže da najčešće kupuje ovsene pahuljice za doručak, čajeve na merenje, posebno koren belog sleza. Kupuje i razne čokoladne pločice, ratluk i ostale ukusne špecije.

Tanja, na primer, sama mesi beskvasni hleb od speltinog i raženog brašna sa semenkama lana, susama, bundeve, suncokreta. Pije kefir u koji dodaje kašikicu mlevenog lana i čia semenki. Pravi pekmez i ajvar. Kako kaže ne robuje previše ishrani, ali ono što može gleda da popravi.

Marija kaže da je izluđuju ljudi koji misle da je skupo hraniti se zdravo.

– Kilogram mesa je od 400 do 700 dinara, kilogram karfiola od 50 do 100 dinara, a mala pašteta je 50 i kusur dinara. A tek ova moda oko kvinoje, spiruline, moringe… Pa ove moderne mame ručak ne umeju skuvati ako nije stiglo sa Ekvadora i to „bio“ i provereno?! U zdravoj hrani kupujem začine, brašna, kakao. Trudim se da se moja porodica hrani onako kako je mene moja mama naučila. Kod nje nije bilo suhomesnatih proizvoda, osim za neki veliki praznik… Uvek smo ručali zajedno. Povrće, meso, riba, voće. Domaći hleb i domaći kolači. Baka mi je davno rekla: Dušo moja, sve dok je umereno i raznovrsno, sve je neophodno i zdravo, priča Marija.

Čia semenke su brzinom svetlosti postale popularne, posebno među mamama. Otkrili smo i
zašto. Sadrže: oko 20% proteina, pet puta više kalcijuma od mleka, sedam puta više vitamina C od narandže, tri puta više gvožđa od spanaća, dva puta više kalijuma od banana. Omekane kada se potope u vodi, dobijaju želatinastu strukturu, tako da su vrlo nežne za bebin želudac. Budući da su vrlo bogate gvožđem šteta ih je mešati tj. potapati u mlečne proizvode. Možete ih potopiti u vodu, biljna mleka ili voćne sokove. Najbolje u kombinaciji sa vitaminom C, zbog bolje apsorpcije gvožđa.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here