I Amerikanci dolaze u Bačku Palanku?

Stigla je ponuda za otkup akcija Viktorija Grupe

1468

Amerikanci kupuju Viktorija Grupu 

Američki konzorcijum, koji čine Jork Kepital Menadžment (York Capital Management) i Elements Kepital Partners, dostavio je danas ponudu za otkup akcija Viktorija Grupe sa namerom da investira u poljoprivredni sektor u Srbiji.

Investitori su nakon detaljnog sagledavanja Viktorija Grupe, njenih resursa i potencijala odlučili da ulože 100 miliona evra kako bi stabilizovali poslovanje ove kompanije i otišli korak dalje u rastu i razvoju njenog rada i poslovanja, rečeno je Tanjugu u ovom investicionom konzorcijumu.

Investitori nameravaju da dokapitalizacijom Viktorija grupe sačuvaju 1.700 radnih mesta i otvore mogućnost za zaposlenjem dodatnih 500 radnika, kao i da sačuvaju 4.000 poljoprivrednika koji zavise od poslovanja Viktorija Grupe.

Foto: Viktorija Grupa

Jork Kepital Menadžement je svetska investiciona kompanija osnovana 1991. godine u Njujorku, a prema poslednjem finansijskom izveštaju iz 2016. njihova investiciona ulaganja iznosila su prošle godine 21,7 milijardi dolara, što ih svrstava u 20 najvećih „hedž“ fondova u svetu.

Elements Kepital Partners je kompanija koja se bavi ulaganjem i investicijama u privatni sektor u Jugoistočnoj Evropi i osnovana je 2010. godine.

Kako kažu u konzorcijumu Jork Kepital Menadžment i Element Kepital Partners, planovi su da se deo sredstava uloži u razvoj novih tehnologija, uključujući fabrike za proizvodnju hrane i uzgoj stoke kako bi unapredili izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda u Viktorija Grupi, što uključuje kompanije Sojaprotein, SP laboratorije i Veterinarski zavod u Subotici.

Investitori nameravaju da najkasnije do 4. decembra završe potpisivanje ugovora.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here