Fabrika radnicu zadužila da ručno pomera kamenje u kamenolomu?

Da li su ove tvrdnje tačne, danas će proveriti inspekcija rada.

1164
Foto: Pixabay

Inspekcija rada danas bi trebalo da izvrši nadzor u fabrici Ravnaja u Malom Zvorniku, povodom navoda da je jedna od radnica u tom pogonu poslednjih dana ručno prebacivala kamenje u kamenolomu, umesto da to rade mašine.


Naime, list „Danas“ je prethodnih dana pisao o Danki Simić, radnici koju je njena firma zadužila da radi ovaj težak posao. U međuvremenu ona je vraćena na staro radno mesto čistačice, potvrdio je za list Dankin suprug, Milenko Simić.

Na pitanja lista da li je tačno da je ova radnica prethodnih dana ručno prenosila kamenje, da je jedina žena na takvom poslu, i da li je ikako moguće taj posao obavljati mašinski, direktor „Ravnaje“ Aleksandar Savanović odgovorio je sledećim navodom.

„Ravnaja AD se bavi preradom kamena krečnjaka. Posebnu pažnju posvećujemo „bezbednosti i zdravlju zaposlenih na radu“, što se ogleda kroz razne obuke zaposlenih koje naša firma organizuje, kao i obaveznoj upotrebi HTZ opreme i redovnim sistematskim pregledima. Što se tiče ugovora o radu, svi zaposleni imaju potpisane ugovore o radu koji su u skladu sa zakonom o radu, kao i aktima poslodavca. Radnici su raspoređeni na radna mesta koja prema potrebama i zahtevima posla zahteva proces proizvodnje, a sve u skladu sa stručnom spremom i ličnim kompetencijama“, navodi se u odgovoru direktora listu „Danas“.

Da li su ove tvrdnje tačne, danas će proveriti inspekcija rada.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here