Podiže se optička telekomunikaciona mreža Bačke Palanke

1134

Javno preduzeće „Standard“ počelo je realizaciju prve faze projekta Gradske optičke telekomunikacione mreže.


BAČKA PALANKA: Tačnije, počelo je povezivanje budućeg glavnog čvorišta mreže, u „Standardu“, sa semaforizovanom raskrsnicom Trg bratstva i jedinstva i Ulice JA, kod zgrade Gimnazije. Na ovoj raskrsnici ponovo će biti uspostavljen video -nadzor.

– Vršiće se kontrola saobraćaja, snimanje prekršaja uz procesuiranje prekršilaca pred policijom i sudskim organima – kaže Miroslav Sićević, direktor „Standarda“ i podseća da su informaciono – komunikacione tehnologije prisutne u svim sferama savremenog života, a mogu i treba da postanu osnov ekonomskog rasta i efikasnosti poslovnih aktivnosti.

Osnovni cilj izgradnje optičke telekomunikacione mreže na teritoriji bačkopalanačke opštine jeste realizacija projekta uvođenja jedinstvenog informaciono tehnološkog sistema javnog sektora opštine. Objedinjeni IT sistem, povezan sa gradskom optičkom telekomunikacionom mrežom, omogućiće efikasnost, brzinu i velike uštede u lokalnim javnim preduzećim, ustanovama, školama, vrtićima, zdravstvenim ustanovama i drugim službama od interesa za funkcionisanje lokalne samouprave, pojašnjava Sićević. Smanjiće se potreba za pojedinačnim iznajmljivanjem servisa drugih telekomunikacionih operatera.

U „Standardu“ kažu da će se izgradnjom Gradske optičke mreže omogućiti realizacija projekta „Bačka Palanka bezbedan grad“. – Ovaj projekat ima snažnu podršku predsednika opštine Branislava Šušnice, a nastaviće se iduće godine za šta su planirana sredstva u opštinskom budžetu za 2018. godinu – dodaje Sićević. – Druga faza predviđa povezivanje optičkom mrežom JP „Standard“ i opštinskog Javno komunalnog preduzeća „Komunalprojekt“ sa zgradom Opštinske uprave.

Pokrajinski sekretarijat za privredu AP Vojvodine, odnosno njegovo Odeljenje za logistiku, daje punu podršku realizaciji ovog i sličnih projekata. „Standard“, odnosno Opština Bačka Palanka ima urađen projekat i građevinsku dozvolu za izgradnju optičke mreže u ulicama Trg bratstva i jedinstva, Kralja Petra Prvog i Jugoslovenske armije. To daje mogućnost da se konkuriše za dodatna sredstva kod pokrajinskih, republičkih i drugih fondova, potvrđuje Sićević.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here