Misterija ubistva Tihomira Ponjevića iz Obrovca traje 15 godina

Danas se nastavlja suđenje Marku Milovanovu (37) iz Tovariševa.

5009

NOVI SAD: U novosadskom Višem sudu danas se nastavlja suđenje Marku Milovanovu (37) iz Tovariševa zbog ubistva mladića iz Obrovca, povodom smrtnog slučaja koji je oko 15 godina smatran kao epilog saobraćajne nesreće.

U toku je dokazni postupak, koji će biti nastavljen saslušanjem preostalih svedoka, kojih je ukupno dvadesetak, pred većem kojem predsedava sudija Vidoje Mitrić.

Po navodima optužnice, okrivljeni Marko Milovanov je 2. marta 2002. godine, pola sata nakon ponoći, u Ulici maršala Tita u Tovariševu, ispred tadašnje diskoteke „Točak“, lišio života Tihomora Ponjevića (23). Njemu se pripisuje da je nakon kraćeg verbalnog i fizičkog sukoba s Ponjevićem u lokalu, u kojem je navedeno veče bio angažovan kao konobar, izašao za njim na ulicu, a kada je video da ga neke osobe udaraju rukama i nogama, usled čega je pao na tlo, prišao je i dok je još trajalo malteriranje, zadao mu udarac auto-dizalicom dok je ležao pored puta na boku, sa zgrčenim rukama preko lica u odbrambenom položaju.

Taj udarac zadat je u glavu i radi se o teškim telesnim povredama. Naime, Ponjević je zadobio prskotine lobanje u desnom slepoočnom predelu i prelom lobanje, između ostalih brojnih povreda, a, po optužnom aktu, okrivljni je tom prilikom bio svestan da preduzima radnju kojom može usmrtiti oštećenog.

Ponjević je preminuo u prostorijama Doma zdravlja u Bačkoj Palanci, čime je izvršeno krivično delo ubistva. U postupku je predviđeno da se ispita više od 25 svedoka, ali i brojni sudski veštaci.

Seoska šuškanja

Entuzijazam mladih operativaca bačkopalanačke policije, uz pomoć kolega iz Kriminalističke policije Novog Sada, rešio je slučaj tada star 14 godina, brutalno ubistvo Tihomira Ponjevića iz sela Obrovac. Mada su u vreme zločina ti inspektori bili osnovci, uspeli su da povežu seoska šuškanja o teškom zlodelu i zaveri ćutanja s tim nerazjašnjenim slučajem! U vezi s događanjima od 2. marta 2002. godine potražili su, sada već penzionisane kolege, i od njih dobili podatke, ali i informaciju da slučaj – nije rasvetljen.

Došli su kod šefova u Novi Sad i ispričali da ima osnova u seoskim kazivanjima, koja su polušapatom prepričavana godinama. Dogovoreno je da se privede desetak osoba i da se sa svakim razgovara, objavili su mediji nakon podnošenja krivične prijave.

Osumnjičeni je, iznoseći svoju odbranu u novosadskoj Policijskoj upravi, u prisustvu branioca, naveo da je tada radio kao konobar u lokalu i da su njegovi drugari Nemanja R. i Marijan O. pravili ispraćaj u vojsku. Kako je izneo, bilo mnogo mladih ljudi, a on je video da je sada pokojni Tihomir Ponjević bio „vidno pijan i vulgaran“ te je otišao je do pomenutih Nemanje i Marijana da bi ga upozorili na ponašanje. Potom je spazio da se oni tuku s mladićem koji je pravio probleme.

Navodno, osam do deset ljudi je šutiralo oštećenog. On je, tobože, pre samog događaja uzimao staklenu ambalažu, iako je gazda zahtevao od osoblja da se zbog velikog broja gostiju piće služi u plastičnim čašama.

Osumnjičeni je u prvoj izjavi naveo da je, kad mu se učinilo da će ovaj ustati i udarati ga, iz straha ga udario dizalicom. Navodno, tom prilikom rekao je svojim drugarima Nemanji i Marijanu da odvezu povređenog kod lekara, oni su po njegovoj prvoj izjavi to odbili i obrazložili takav postupak strahom od policije. Pošto je bio uporan, uneli su Ponjevića u Nemanjin „reno 4“ na zadnje sedište. Tihomir je bio živ, ali u polusvesnom stanju.

Njih dvojica krenula su prema Bačkoj Palanci, uspaničila se na izlasku iz Tovariševa i ostavila oštećenog naspram posledenje kuće, na mestu koje nije bilo osvetljeno. Okrivljeni je priznao delo, što je uneto u policijski zapisnik, ali je potom rekao da su ga pripadnici MUP-a tukli pa je stoga tako izjavio o događaju. Potom je izmenio iskaz u delu odbrane, iako je ona prvobitna data iscrpno i s mnogo detalja.

Inače, veći broj svedoka opisao je oštećenog kao veoma dobrog i vrednog mladića, uz opasku da on jeste pio u „Točku“, ali da nije bio jako pijan.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here