Ovogodišnja proizvodnja manja za 14,9%

0
565

Ukupna bruto vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji ove godine je procenjena na 4,38 milijarde dolara. To je 14,9% manje od one u prošloj godini. Neto ostvarena vrednost je 3,82 milijarde dolara, i ona je manja 14,8%. Ratarska i povrtarska proizvodnja imaju primat od 80% u obimu proizvodnje, odnosno 49,2% u ostvarenoj vrednosti.


„Učešće stočarstva u vrednosti poljoprivredne proizvodnje ove godine je, prema procenama, opalo na 39%, što je izuzetno niska vrednost. Mora se zaustaviti smanjenje stočnog fonda, a povećati proizvodnja mesa svih vrsta i mleka“, rekao je za „Dnevnik“ agrarni analitičar Vojislav Stanković.

Pšenica u prednosti nad drugim kulturama

U strukturi biljne proizvodnje ove godine dominiraju:
žita, s učešćem od 39,7%,
povrće -19,2%,
voćarstvo – 17,3%,
industrijsko bilje – 15,6%,
krmno bilje – 6,3% i
vinogradarstvo – 1,9%.

„Prednosti koje ima proizvodnja pšenice zasnovane su na činjenici da ona zahteva manja ulaganja, zatim na procenama da će situacija na svetskom tržištu biti relativno povoljna, potrebi poštovanja plodoreda, činjenici da se pšenicom najefikasnije, bez zagađenja zemljišta, može boriti protiv korova i drugih biljnih štetočina, kao i da je u Srbiji još uvek visoka potrošnja hleba, od oko 130 kg po stanovniku“, objašnjava Stanković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here