U pivničkoj školi aktivnostima nema kraja

1095

PIVNICE: Mesec novembar u osnovnoj školi u Pivnicama bio je bogat aktivnostima.


Učenici su učestvovali na likovnoj koloniji „Makovička“ u Bačkom Petrovcu i osvojili vredne nagrade.


Recitovali su na 44. Smotri mladih recitatora na Radio Novi Sad. Na smotri su učestvovale dve učenice:

  • Klara Keravica (3/2) u kategoriji nižih razreda sa recitacijom na slovačkom jeziku Ľ. Podjavorinská: Líška. Učenicu je za takmičenje pripremala učiteljica Ana Hodolič;
  • Ema Pudelka, 7/1 u kategoriji viših razreda osvojila je drugo mesto, predstavila se recitacijom na slovačkom jeziku J. Navrátil: O princeznej, čo uniesla draka, a pripremala je nastavnica slovačkog jezika Vesna Kamanj.

Kandidati na Smotri recitatora takmičili su se u 4 kategorije: niži razredi, viši razredi, srednje i više škole – poezija i proza, a ukupno je učestvovalo 64 takmičara.

 


Prihvatajući borbu za zaštitu životne sredine kao jedan od osnovnih preduslova je i zalaganje za reciklažu sekundarnih sirovina kao što je sakupljanje stare hartije. Zahvaljujući reciklaži starog papira smanjuje se potreba za sečom velikih količina drveća, a ujedno se smanjuje i količina otpada.

Početkom novembra su učenici nižih razreda, uz pomoć svojih roditelja, baka i deka donosili sakupljenu staru hartiju od kuće. U ovoj akciji učestvovali su i učenici viših razreda. Ukupno je sakupljeno 2604 kilograma, a najviše stare hartije sakupili su učenici 2/1, 3/1 i 3/2 odeljenja. Osim hartije, učenici su sakupljali i limenke.


Što se tiče daljih aktivnosti i uspeha, prvaci su sa svojim učiteljicama posetili korisnike Gerontološkog centra u Bačkoj Palanci.


Na likovnom i literarnom konkursu biblioteke „Veljko Petrović“ u Bačkoj Palanci učenici OŠ „15. oktobar“ osvojili su sedam nagrada.


Učenice sedmog razreda Lea Herček i Ema Pudelka i Ana Čobrda, učenica osmog razreda učestvovale su na 9. Seminaru za učenike vojvođanskih škola sa nastavnim jezikom slovačkim koji se održao u OŠ „Jan Čajak“ u Bačkom Petrovcu. Tema ovog jednodnevnog seminara bila je KALENDÁRNE ZVYKY A SVIATKY, a na seminaru sa učenicama bila je nastavnica slovačkog jezika Vjerka Pap. Predavanje na seminaru održala je etnolog-kustos Ana Seč- Pinćir, a nakon toga su učenici imali radionice na zadate teme. Literarni i likovni radovi sa ovog seminara biće objavljeni u časopisu “Čaroslov”.

 


Tokom novembra meseca više se pažnje posvećuje starijim osobama. I ove godine je u sali bioskopa bila realizovana priredba pod nazivom „Sunčana jesen života“. Učenici su prigodnim pesmama, šalom i igrom svojim bakama i dekama iskazali poštovanje, ljubav i zahvalnost koju oni zaslužuju. Nakon programa učenici i nastavnici ugostili su bake i deke u holu škole, zajedno su uživali u toplom čaju i kolačima koje su bake ovom prilikom pripremile.


Svetski dan deteta širom sveta obeležio se 20. novembra, uz podsećanje da u ostvarivanju i zaštiti prava deteta treba da učestvujemo svi podjednako. Porodici i školi treba da bude prioritet obezbeđivanje jednakih mogućnosti svakom detetu za ostvarivanje svojih prava, da rastu i razvijaju se pravilno, zdravo i bezbedno.

Ovim povodom u posetu školi pozvali su dr Jana Krnača i medicinsku sestru Elenu Herček
koji su održali predavanje koristeći video prezentaciju sa poučnim i interesantnim ilustracijama. Cilj predavanja bio je da se utiče na učenike kako bi više pažnje posvetili pravilnoj ishrani, higijeni i svakodnevnoj fizičkoj aktivnosti.


Aktivnosti učenika i zaposlenih u osnovnoj školi ne jenjavaju, pored navedenog, tokom predhodnog meseca su još predstavili najtalentovanije učenike škole, učestvovali su u humanitarnom programu posvećenom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu iz Pivnica, družili su se sa penzionerima, kompostirali, sadili cveće,..

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here