Prvo kod notara, pa onda po dete u vrtić

Novi troškoji za roditelje u Subotici, da li će se ova praksa primeniti i u drugim vrtićima?

932
Foto: 021

Da bi mogli da preuzmu svoje dete iz vrtića koji su u sklopu Predškolske ustanove „Naša radost“, roditelji u Subotici od početka ovog meseca moraće da prilože dokument overen kod notara, sa imenima i potpisima svih članova porodice koji će dolaziti po mališane.


Kako prenose „Novosti“, ovim potezom ustanova želi da spreči rizične situacije koje mogu da se dogode ukoliko su roditelji razvedeni ili se bore za starateljstvo, kao i da bezbednost dece podigne na viši nivo. Na isti način roditelji ili staratelji davaće i saglasnost da im se deca u vrtićima slikaju sa Deda Mrazom ili drugim priredbama, kao i da te fotografije budu u medijima i na društvenim mrežama.

Roditelji podržavaju sve što ova ustanova radi na bezbednosti dece, ali smatraju da nije nužno da saglasnost bude i overena kod notara, jer to iziskuje dodatne troškove.

„Pre godinu dana održana je poslednja sednica Saveta roditelja na kojoj se govorilo o ovome i niko nas potom nije konsultovao pri izradi pravilnika. Tek kada je on izašao videli smo propuste, od kojih je najveći da izjave saglasnosti za slikanje budu overene kod notara. Mislimo da overe kod notara nisu neophodne, ne verujem da je to praksa u osnovnim i srednjim školama, niti smo čuli da se u nekom drugom mestu primenjuje. To donosi nove troškove, jer moraju da overe oba roditelja ili staratelja i to za svako dete koje ide u vrtić. Neformalno udruženje roditelja oformilo je radnu grupu koja će analizirati Pravilnik kako bi otklonili nedostatke i unapredili pojedine odredbe“, kaže za Novosti jedan od predstavnika roditelja Boris Šaulić.

U PU „Naša radost“ kažu da overavanje izjava saglasnosti nalaže Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i da je pravilnik urađen u skladu sa svim propisima, kao i da su u njegovoj izradi konsultovani advokati, a sve zarad bezbednosti 4.000 dece koliko njih pohađa ovu ustanovu.

„Overene izjave biće i za preuzimanje deteta, odnosno ko god od roditelja ili staratelja odvodi mališane. Izaći ćemo u susret roditeljima pa će obe izjave biti na jednom obrascu i to za svu decu koja idu u naše vrtiće. Tako jedan potpis kod notara košta 360 dinara. Štampa se oko osam hiljada obrazaca i svi će ih dobiti da popune za svoju decu“, zaključuje tehnički direktor „Naše radosti“ Veljko Vojnić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here