U toku rekonstrukcija javne rasvete

Iz Javnog preduzeća "Standard".

1228

Javnom preduzeću „Standard“, lokalna samouprava poverila je upravljanje javnom rasvetom. Zaposleni u ovom javnom preduzeću osim što vode brigu o redovnom održavanju javne rasvete, u svrhu poboljšanja stanja u ovoj oblasti, uradili su pilot – projekat rekonstrukcije javne rasvete.


BAČKA PALANKA: Težište u ovom projektu stavljeno je na zamenu postojećih neefikasnih živinih i natrijumskih svetiljki, savremenim, štedljivim LED svetiljkama.

„U gradu Bačka Palanka postavljeno je 1.866 svetiljki, dok  je do sada u celoj opštini ukupno instalirano oko 4.600. Jednu trećinu čine živine, a ostale su natrijumske svetiljke“, kaže mr Miroslav Sićević, direktor JP „Standard“.

Ulice koje su odabrane za pilot projekat nove savremene rasvete, imale su neadekvatno osvetljenje, odnosno nisu bile dovoljno osvetljene u smislu ravnomernosti, posebno sa aspekta energetske neefikasnosti postojećih svetiljki.

U prvoj fazi LED rasveta postavljena je u Njegoševoj i Ulici Krajiških brigada, a u drugoj fazi nova rasveta je instalirana u Užičkoj, Vukovarskoj i Savskoj ulici. Tokom treće faze LED rasveta obasjava Banatsku 2 ulicu, Paraćinsku, Petrovačku, Branka Ćopića, završni deo Kumanovske ulice i Ulicu Alekse Šantića, koja je prvi put osvetljena. Pod uslovom da vremenske prilike dozvole, do kraja godine LED rasveta će biti postavljena u Ulici Đorđa Zličića. LED sijalice sijaju i na raskrsnici prema sportskoj hali, pored jezera Tikvara, ali i u Ulici Dimitrija Tucovića.

„U ovoj ulici, situacija će se još više popraviti kada instaliramo još jedan stub za rasvetu. Ovaj posao biće obavljen tokom naredne godine. Pre postavljanja novih svetiljki potrošnja struje na ukupnom nivou iznosila je 9.492 W (vati), a nakon potavljanja nove LED rasvete ona je svedena na 2.642 W. Razlika u potrošnji je dakle, samo u instalisanoj snazi 6.850 W“.

Istaknimio na kraju, da se nova LED rasveta osim na gradskim i seoskim ulicama, nalazi i u parkovima u Paragama i Tovariševu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here