Razmatra se uvođenje „duvanskog dinara“

1
138

Kada bi se na svaku prodatu paklicu cigareta naplaćivao samo po jedan dinar, sakupilo bi se oko milijardu dinara, što je jednako budžetu koji je u 2017. godini izdvojen za lečenje retkih bolesti u Srbiji.


Kako piše „Blic“, to je računica Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS) koja se zalaže za uvođenje tzv. duvanskog dinara. Ovu ideju podržava i Ministarstvo zdravlja koje naglašava da je ovakva akcija postojala pre nekoliko godina i da planiraju da je ožive.

„Ideja je da to ponovo iniciramo jer su neke procene pokazale da bi se na taj način obezbedilo 90 odsto potrebnih sredstava za terapije obolelih od retkih bolesti, ako ne i svih sto odsto. Ministarstvo zdravlja je svakako za 2018. godinu povećalo budžet za lečenje retkih bolesti za čak 36 odsto u odnosu na ovu godinu i trebalo bi da iznosi oko 1,5 milijardi dinara. Uvođenjem duvanskog dinara ovaj budžet bi se značajno povećao“, kažu iz Ministarstva zdravlja za „Blic“.

Takođe, razmatra se i uvođenje „pivskog dinara“, a procene o eventualnoj zaradi još uvek nisu rađene, ali računa se da bi se i tu skupila značajna svota.

Davor Duboka iz NORBS-a kaže da je realna potreba oko pet milijardi dinara godišnje za troškove lečenja obolelih od retkih bolesti, kao i da je teško navesti koliko ima obolelih jer ne postoji nacionalni registar.IZVOR021
PODELI
Prethodni tekstFirma bez dozvole nudi medicinskim radnicima posao u Nemačkoj
Sledeći tekstMale zanimljivosti o dojenju

1 KOMENTAR

  1. može i dinar na lebac, na kubik gradske vode, na flašu piva, vina, na čašicu rakije, na kesicu bombona, na tablu čokolade, na ciglu, na kilo benzina, na helikopter, na jahtu, na kilo jabuka, banana…
    mašta može svašta
    raširite se u slaganju i podrškom gospodo iz ministarstva…
    neka doniraju miškovići i slični mu ostavite potrošen narod po strani…
    https://www.youtube.com/watch?v=0jM2uu1jZlc

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here