Bogata vannastavna aktivnost

ŠOMO „Stevan Hristić“

0
693

Pored redovne nastave u Školi za osnovno muzičko obrazovanje „Stevan Hristić“, koja teče po planu i programu, važan segment su i vannastavne aktivnosti, o kojima govori direktorka škole, Sandra Milutinović.


U poslednjoj nedelji novembra održana su tri koncerta učenika, redom 28., 29. i 30. novembra. Nastupilo je 80 učenika, što je značajan broj i nama u školi je ta činjenica veoma važna, jer jedna od najbitnijih stavki našeg rada je osposobljavanje učenika, da stečeno znanje na instrumentu prenesu na sceni, publici.

Prvo veče su nastupili violinisti, harmonikaši i gitaristi, druge večeri svoje znanje su prikazali i klaviristi, a treće večeri klarinetisti, flautisti, tamburaši i harmonikaši. Učenici su na ova tri javna časa pokazali zavidan izvođački nivo, bez obzira, što je među njima bilo dosta početnika iz prvog razreda i onih koji nisu predviđeni za odlazak na takmičenja.

Posebno bih istakla i veliku posećenost ovim koncertima, a za pohvalu je potrebna doza razumevanja ovakvih kulturnih događaja od strane publike, u smislu, da se smanjuje broj onih koji odlaze sa pola događaja, pošto je njihovo dete nastupilo. Ovakav odnos je ukazivanje dužnog poštovanja prema svima, koji su uložili veliki trud da bi se pripremili za nastup, a čini se, da je naš apel u tom pravcu urodio plodom.

Novogodišnja „Solfeđijada“ postaje sve značajniji događaj u našoj školi. Našim učenicima ona predstavlja veliko zadovoljstvo, masovno su se prijavili i morali smo umesto četiri, uvesti šest ekipa. U goste će nam doći učenici iz Šida iz muzičke škole „Filip Višnjić“, a sa njom imamo stabilnu i dobru saradnju. Solfeđijada će se održati 13. decembra, počev od 16 časova pa na dalje, ko god želi, može da dođe da je isprati. Nadmetanje je u znanju iz teorije muzike, sa svim elementima kvizova. Interesantno je dodati, da su naši nastavnici počeli da primenjuju elemente Solfeđijade i u nastavi, kod kontrolnih zadataka, što je naišlo na lep prijem kod učenika.

U ponedeljak, 18. decembra, u našoj koncertnoj sali, biće organizovan nastup učenika, pripadnika nacionalnih manjina u našoj školi. Deca će nastupiti sa onim programom koji žele, koji vodi poreklo iz naroda iz kojeg potiču, a u saradnji sa svojim nastavnikom. Nastupiće učenici iz Palanke ali i iz isturenog odeljenja u Baču.

Koncertna aktivnost biće krunisana 22. decembra „Novogodišnjim koncertom“ koji će se desiti u 18 časova u sali Narodnog bioskopa. Nastupiće brojni sastavi, hor škole, harmonikaški orkestar nekadašnjih učenika pojačan profesorima harmonike, koji rade u školi. Od gostiju nastupiće članovi Kluba klasične gitare „Akord“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here