Zajedno do Dnevnog boravka

Opštinsko Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama.

1142

U želji da kroz razgovor sa roditeljima članova Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Bačka Palanka i predstavnicima relevantnih institucija doživimo, prepoznamo i prenesemo suštinu problema koji čine živote porodice osoba sa smetnjama u psiho fizičkom razvoju, 6.12.2017. u prostorijama OŠ „Heroj Pinki“ održan je prvi u nizu radnih sastanaka.


BAČKA PALANKA: Sastanak je otvorio predsednik Saveza društava za pomoć MNRO u AP Vojvodini, Marko Košutić, zatim su reč preuzeli predsednik Društva MNRO Bačka Palanka Danijel Bađura.

„Izuzetno mi je drago što smo se na proteklom sastanku okupili u velikom broju. Kao roditelji vrlo dobro znamo da je život sa decom sa posebnim potrebama takav da smo primorani da posvetimo mnogo više pažnje i vremena kako bi zajedno ostvarili svakodnevne obaveze. Tema Dnevnog boravka je od velike važnosti za sve nas. Nadamo se da ćemo zajedno sa roditeljma i lokalnom samoupravom uspeti ovaj veoma važan projekat da ostvarimo na dobrobit svih nas“. – istakao je Bađura.

Opštinsko Društvo za pomoć MNRO je dobrovoljna, samostalna, nestranačka i nevladina organizacija građana – roditelja, osoba i dece ometene u razvoju. Osnovano je 1979. godine i od tada ne poseduje svoje prostorije neophodne za okupljanje korisnika i dobro organizovan rad. Društvo je tokom godina uspevalo da obezbedi prostorije za rad, ali nije bilo u mogućnosti da ih finansira, tako da su one vraćane osnivaču.

„Danas, kao i pre, okupili smo se da bi razgovarali o otvaranju Dnevnog boravka koji nam je preko potreban. U Dnevnom boravku bismo mogli da dovedimo svoju decu kako bi se družila, nešto naučila i pre svega bila sugurna. To je ono što nedostaje svakom roditelju, pogotovo nama koji dolazimo iz Gajdobre, Obravca, Mladenova… – sigurnost naše dece“, istakla je majka deteta – korisnika Društva – Gordana Vajagić.

Društvo za pomoć MNRO Bačka Palanka trenutno broji pedeset (50) članova. Korisnici su uzrasta 8 do 30 godina. Voditelji radionica, na čelu sa predsednikom i sekretarom Društva su svojim trudom i zalaganjem uspeli da apliciraju i dobiju sredstva za rad Društva u određenom iznosu koji pokriva radionice 2-3 puta nedeljno u prostorijama OŠ „Heroj Pinki“. Kako je potreba korisnika uvek na prvom mestu, tako se voditelji radionica trude da pored edukativnih radionica, organizuju i razna druženja uz muziku i šalu, obeleže rođendane i druge za korisnike važne datume. Zahvaljujući jedinom redovnom vidu finansiranja, za sada, programskim aktivnostima Saveza društava za pomoć MNRO u AP Vojvodini i organizaciji povremenih prodajnih izložbi radova korisnika Društva, Društvo je uspelo da održi svoj kontinuitet i rad do danas.

„Cilj našeg današnjeg sastanka sa gospodinom Markom Košutićem, jeste da se izraze potrebe i želje za daljim organizovanjem i napredovanjem rada Društva. Složili smo oko potrebe da se u našem gradu organizuje usluga Dnevnog boravka. Uloga predsednika Košutića u celoj ovoj priči je velika kada su u pitanju načini i putevi kojima treba da idemo da bismo ostvarili naše planove“, istakla je sekretar Društva MNRO Bačka Palanka, prof. razredne nastave, Jelena Jović.

Društvo za pomoć MNRO Vačka Palanka može da se pohvali vrednim, odgovornim voditeljima radionica koji pokrivaju različite profesije: prof. razredne nastave – Tatjana Kosovac, prof. srpskog jezika – Ljiljana Jovanović, medinicska sestra – nutricionista – Radmila Sijerić, diplomirani defektolog – Biljana Košanin i diplomirani psiholog – Tatjana Dakić. Namera rukovodilaca Društva je da u skorijem periodu proširi postojeći kadar, u skladu sa razvojem ideje Dnevnog boravka.

„Nepostojanjem Dnevnog boravka, korisnicima je ukinuta svakodnevna prilika za druženjem i socijalizacijom, koja je najizraženija kod korisnika koji završe prvi ili drugi ciklus redovnog školovanja i ostaju u svojim kućama, van institucionalne zaštite, nakon toga“, istakla je voditeljka radionica – psiholog Tatjana Dakić.

Ovim putem smo želeli da podignemo svest relavatnih učesnika koji mogu doprineti boljoj i bržoj realizaciji usluge Dnevnog boravka za osobe sa smetnjama u razvoju i u našoj opštini.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here