Izložba dekupaža Snežane Šantoši u Pirate baru

1315

U kafe baru „Pirat“ u Bačkoj Palanci, u toku je izložba dekupaž rukotvorina Snežane Šantoši.  Njena ljubav se dogodila na prvi pogled – videla je neke radove, dopali su joj se i odlučila je da savlada ovu tehniku. Već 5 godina, ona stare i vrlo često, odbačene predmete pretvara u umetnička dela, a do srede 20. decembra posetite „Pirat bar“ i upoznajte se sa Snežaninim radom. 


Nedelja je za kulturu
„Nedelja je za kulturu“ je naziv akcije kafe bara „Pirat“ u okviru koje se svake nedelje organizuju izložbe umetnika i njihovih dela. Od nedelje, 17. decembra deo ove akcije je Snežana i njene dekupaž rukotvorine.
„Počela sam da se bavim ukrašavanjem predmeta dekupaž tehnikom pre nekih 4-5 godina. Videla sam neke predmete koji su mi se dopali pa sam na you tube kanalu to malo istraživala i počela i sama da radim“, rekla je Snežana za BaP vesti.
Ona kaže da joj je sve to od samog početka bilo jako zanimljivo, ali i uspešno jer su mnogi i van Bačke Palanke tražili da im šalje svoje radove. Pored toga što je dekupažom uspela da izrazi svoju kreativnost, za Snežanu je ovakav vid umetnosti odlična relaksacija. „Vremenom sam uvidela da je odlična stvar protiv stresnih i napetih trenutaka, koje verovatno svi imamo u našoj svakodnevici“, dodala je naša sagovornica.
Pošto se bliži Nova godina, na delima naše sagovornice preovladavaju upravo praznični motivi.
„Predmete ukrašavam salvetama i bojama koji mi se u momentu dopadnu tako da nemam neku određenu temu koja preovladava. Naravno, u decembru ima malo više novogodišnjih slika i u vreme uskršnjih praznika bude predmeta ukrašenih u tom stilu. Sve ostalo je trenutak inspiracije i slučajnosti. Odnedavno sam počela da ukrašavam flaše tkaninom i bojom što mi se jako dopada pa će biti još takvih radova“, kaže Snežana.

 

Upravo ova tehnika za Snežanu je do sad i bila najveći izazov jer se radi sa tkaninom koja se prvo potapa u kombinaciju lepka, vode i malo boje. Nakon toga se lepi na površinu koja se ukrašava, a kad se osuši, može da se oboji u boju po želji.
Za kraj, Snežana kaže da je i sa dekupažom u Srbiji ista situacija kao i sa bilo kojim drugim vidom umetnosti – ulaže se puno mašte i ljubavi, ali se na kraju ne isplati.
„Mnogi ljudi će pre otići kod kineza i za manje pare kupiti nešto što samo liči na umetničko delo, ali je jeftinije, i to je vrlo često presudno. Tako da bih bavljenje dekupažom nazvala hobijem koji tu i tamo može da bude dopuna kućnog budžeta“.
Posetite Pirate bar do srede i uživajte u Snežaninim delima uz neki topli napitak.
Milana Kurepe, Bačka Palanka

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here