Umesto dočeka Nove godine izabrali humanost

0
753

Doček Nove godine na otvorenom ove godine izostaće u više gradova širom Srbije, a razlog je ili štednja ili preusmeravanje novca u humanitarne svrhe, pre svega na lečenje bolesnih sugrađana.


Prema tom kriterijumu prošle godine najviše novca izdvojio je Bor, čak dva miliona dinara.

Požega je prošlog decembra prva otkazala javno slavlje, a planiranih 300.000 dinara opština je preusmerila za popravku skenera u užičkoj bolnici. Ove Nove godine od tog novca kupiće posteljinu i jastuke za bolnicu na Savincu i pacijent monitor za lokalnu Hitnu pomoć.

„Veliki broj, pogotovu omladine, otisne se dan uoči Nove godine na turističke destinacije i bilo bi iluzorno trošiti velika sredstva na mali broj konzumenata. Prošle godine u nekoliko gradova bilo je po nekoliko ljudi na dočeku Nove godine, a to je koštalo stotine hiljada dinara ili na desetine hiljada evra“, kaže za RTS predsednik Opštine Požega Milan Božić.

 

I Novi Pazar daje primer kako 31. decembar može da bude dan plemenitosti. Umesto za koncerte, ukupno milion i po dinara otići će za 79 mališana o kojima se stara centar za socijalni rad i u druge humanitarne svrhe.

„Na početku kada smo to uradili uopšte nismo imali tu predstavu, jednostavno smo videli da je bolje dati novac u humanitarne svrhe, nego što bi bio organizovani doček Nove godine. Tako da nas raduje da smo pokrenuli i da su ostali gradovi krenuli našim primerom“, ističe Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

U Vranju se Nova godina poslednji put javno čekala 2011. godine, međutim od prošle godine ta ušteda ima i svoj humani lik. Novac za proslavu odlazi Fondu za lečenje dece od najtežih bolesti, ovog puta ispod jelke taj Fond će dobiti pola miliona dinara.

„Mislim da u ovom trenutku kada nema dovoljno novca za sve, dajemo novac i usmeravamo gde je najpotrebniji. Naši mlađi sugrađani imaju potrebu, pogotovu kada se radi se o deci oboleloj od najtežih oblika bolesti i mislim da će njima taj dovac dobro doći. Nije dovoljan samo ovaj apel i poziv svim privrednim subjektima u gradu, preduzetnicima i građanima da svojim dobrovoljnim prilozima uvećaju taj fond i time pokažemo humanost tamo gde je najpotrebnije“, naglašava Mića Mladenović, gradski većnik za turizam u Vranju.

U Kruševcu na gradskom trgu neće se odbrojavati do ponoći zbog nedavne smrti gradonačelnika. Sredstva će biti preusmerena u humanitarne svrhe.

Podsetimo, i Vršac se ove godine odriče organizovanog dočeka u korist najmlađih. Tradicionalni Novogodišnji karavan za najmlađe ove godine, osim dece iz vršačkih sela, obadovaće i sve gradske mališane, do sedam godina starosti. Ovom odlukom nisu izuzeta ni starija deca, jer će za sve njih u centru grada biti postavljeno klizalište.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here