’Ajmo, džaba jelke, samo 83.000 evra!

0
491

Ovih dana mnogo se priča o novogodišnjoj jelki koja krasi grad Beograd i košta neverovatne 83.000 evra. Svašta smo mogli čuti i pročitati, ali činjenica je: ova jelka otvorila je stare srpske rane i sad stoji  tamo prkosno i kopa ih još dublje. Ipak, te rane nisu toliko stare. Neke jednostavno neće da zarastaju.


Guranje stvarnosti pod tepih

Hipnotisani smo vešću  da živimo bolje jer nam raste BDP. Uz svo dužno poštovanje ekonomistima i njihovoj profesiji, ali šta tamo neki gospodin Bruto domaći proizvod znači za radnika novootvorenih logoraških fabrika? On radi za minimalac, u tri smene, šest dana u nedelji. Ima dvoje male dece i ženu koja ne radi jer nema dovoljno mesta u vrtićima. Puno problema u samo dve rečenice, zar ne? Tužno je, pomalo i strašno, ali to su svakodnevni problemčići ovde u Srbiji, zemlji u kojoj gospodin BDP ne prestaje da raste.

Idemo dalje za iste pare

Da, to su zanemarljivi problemi. Postoje mnogo veći. Jelku sa početka priče sam spomenula jer sam na društvenim mrežama videla statuse medicinskih radnika koji se žale što im kasne plate jer se mora platiti jelka. Još jedan velik problem? Ne, nije to baš toliko strašno.  Ti lekari i medicinske sestre će, ako imalo pameti imaju, pobeći odavde. Naravno, oni koji mogu. Tu je srž ovog problema. Ko će, bre, nas da leči? Ostaće samo oni koji će za džak krompira odbiti onog radnika logoraške firme kad zatraži bolovanje.  Jer zašto bi se pametan čovek i usudio da ide kod doktora u Srbiji svestan činjenice da sve što valja ili odlazi u penziju ili u Nemačku? S druge strane, prinuđen je da kada ima neku težu bolest, novac za lečenje u toj istoj Nemačkoj skuplja SMS porukama. Opet problemi? To je samo jedan stepenik. Ima ih još na hiljade.

Srbiji baš ovakva jelka treba!

Registar obolelih od retkih bolesti bi mogao da se finansira tako što će se uvesti duvanski dinar u Srbiji. To je vest od pre mesec dana. On nije mogao da se finansira sa te 83.000 evra ne zato što to nije dovoljno (moglo bi se napraviti tri registra i još da ostane za putovanje na Kubu), nego zato što je taj novac namenjen za novogodišnju jelku i on ne može biti upotrebljen ni za šta drugo.

Ovde je samo mali deo naših srpskih rana. Pogledaj svoj život i život ljudi oko tebe. Ne živiš bolje. A jelka je tu samo da te na to podseti. Zato hvala za luksuznu Novogodišnju jelku i srećna Nova godina!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here