Epidemija malih boginja prijavljena u Novom Sadu

597

Nakon što je Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio epidemiju malih boginja na teritoriji Novog Sada, Dom zdravlja „Novi Sad“ pozvao je roditelje svih mališana koji nisu vakcinisani da to što pre učine.


Nakon uvida u kartone vakcinacije koji su pokazali manji odziv na vakcinaciju MMR vakcinom, od novembra 2017. godine Dom zdravlja sprovodi dopunsku imunizaciju ovim cepivom svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih mališana. Neznatno je povećan broj vakcinisane dece, ali uprkos tome, neki roditelji se nisu odazvali pozivu lekara ove zdravstvene ustanove.

„I ovim putem želimo da podsetimo roditelje da je vakcinacija najznačajniji civilizacijski iskorak 20. veka, te da je sprečila masovno oboljevanje ljudi. Molimo roditelje da decu koja su zdravstveno spremna da prime vakcinu dovedu kod svog izabranog pedijatra i time spreče dalje širenje epidemije“, navode iz Doma zdravlja „Novi Sad“.

Podsetimo, u Novom Sadu je proglašena epidemija malih boginja, a do sada je utvrđeno da je osmoro obolelo od ove bolesti. Od toga, dve bebe su starosti devet meseci, dok najstariji pacijent ima 43 godine. Dve obolele osobe su nevakcinisane, a ostali pacijenti su nepoznatog vakcinalnog statusa protiv morbila.

Epidemija najverovatnije do marta

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da će epidemija malih boginja verovatno trajati do marta, ali da njen tok zavisi od obuhvata vakcinacije.

„Epidemija je u toku, ona će se nastaviti i verovatno će trajati još dva, tri meseca, verovatno do marta. To je teško predvideti zato što tok epidemije zavisi od obuhvata vakcinacije“, rekao je Radovanović za RTS.

On je dodao da postoje deca kojima zdravstveno stanje ne dozvoljava da se vakcinišu i da je jedini način da ona budu bezbedna da okruženje bude imuno. Naveo je da ako sve veći broj roditelja bude vakcinisao decu to će uticati na tok epidemije, dodajući da su male boginje jedna od najzaraznijih bolesti, kao i da nivo otpornosti u populaciji mora da bude izuzetno visok.

„Ukoliko bi se situacija izmenila onda bi eventualno bila proglašena epidemija od većeg epidemiološkog značaja, to je onda vanredna situacija“, naveo je Radovanović.

On je kazao da je najštetnija zabluda koja je plasirana poslednjih decenija u medicini povezanost MMR vakcine i pojave autizma.

„Nemaju nikakve veze dve pojave, jedino što se vremenski podudaraju, zato što u drugoj godini ili trećoj roditelji uočavaju da sa detetom nešto nije u redu i onda to povezuju sa vakcinacijom, međutim, stručnjaci mogu da otkriju autizam mnogo pre prvog rođendana“, kaže Radovanović.

Na teritoriji Srbije od početka oktobra prošle godine registovano je 758 slučajeva malih boginja sa dva smrtna slučaja. Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mladim od pet i starijim od 30 godina, navedeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“.

Većina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here