Srećan Božić: Mir božji, Hristos se rodi!

1
501

Svim pravoslavnim vernicima redakcija portala BAP VESTI čestita najradosniji praznik rođenja Isusa Hrista.

Mir božji, Hristos se rodi!

Božić danas slave pravoslavne crkve koje se drže starog, Julijanskog kalendara. To su pored Srpske pravoslavne crkve, i ruska, gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora.

Vernici Božić vide kao najradosniji hrišćanski praznik. Božićno slavlje u crkvama počinje na Badnji dan, i traje naredna tri dana. Dan posle Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim, 9. januara, Sveti arhiđakon Stefan, koji se obeležava i kao krsna slava pojedinih porodica.

 

1 KOMENTAR

  1. i bez upotrebe topovskih udara i sličnih gluposti…
    Prema rečima episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija koji je, kako podseća Espreso, pre nekoliko godina na praznik Svetog Vasilija Ostroškog održao besedu, ovo nikako nije srpski običaj kao što nas generacije uče.

    “Nije pucanje srpski običaj k’o što vas uče budale. Zna se kad se mora pucati. Tako smo naučili kao: “mi smo Srbi zato što pucamo”. Srbi smo, braćo i sestre, onda kad živimo dostojno, kad se Bogu molimo, kad imamo srce koje oseća drugoga. Kad imamo sposobnost da ćutimo kad treba da ćutimo. Kad znamo da govorimo kad treba da govormo. Da imamo osećanje i saosećanje za drugoga – to smo izgubili a to naši sveti preci nikad nisu bili. Još ima starih ljudi i starih majki kod nas od kojih možemo da se naučimo pažnji, vaspitanju i obrazovanju. Neće nas škola naučiti ovakva kakva je ništa, ako ne budemo se setili Boga i svojih greha. Da budemo ljudi, to znači da budemo ozbilji i odgovorni ljudi. A ne da ide kako mu milo i drago. I da može svakako. Jer kad može svakako – onda neće nikako!“, rekao je tada. Zato braćo i sestre da pazite i da se malo uzmete u svoje ruke. Ne mogu deca da rade šta hoće, jer onda to će bit nevaljasta deca, a ako su deca nevaljasta biće još gore kad budu ljudi. Ko je naučio naše ljude da puste decu da rade šta hoće?“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here